’Fisken skal ligge og sprælle i disken’
ANNONCE

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Når Kim Nielsen stævner ud fra havnen i Spodsbjerg med kutteren ’Bette Jette’, så er det sjældent for at sætte sine garn langt ude til havs. For selvom der ikke længere er de samme mængder fisk i de indre danske farvande, så er der stadig fladfisk, pighvar og andre gode fisk i Østersøen lige ud for Spodsbjerg. Og så er der ikke langt til køkkenet hos Spodsbjerg Kutterfisk på Spodsbjerg Havn, som han og hustruen, Jette Benzon Jespersen, har haft siden juni 2018.
– Fisken skal ligge og sprælle i disken, siger Kim Nielsen med et smil på læben, og det gør den rent faktisk. For det er nemlig ’Bette Jette’ og andre lokale fiskere, der lander mange af de helt friske fisk, som sælges fra Spodsbjerg Kutterfisk.
– Man skal kunne smage på Langeland, så de fisk, man køber hos os, er primært fisket i farvandene rundt om øen – både ude med ’Bette Jette’ og af andre kuttere fra Langeland, siger Kim Nielsen, som fortæller, at der er fiskestop af torsk i Østersøen, og at ål kun må fanges i en begrænset periode.
– Vi er så heldige at have fået en god kontakt i Esbjerg, hvor de skærer torskeloins – som er den gode, tykke del af ryggen på torsken og ret dyr at spise – og så køber vi resten af torsken til vores fiskefars. Det er virkelig en god aftale, da det bliver stadig sværere at få torsk, og det er rasende dyrt. Så vi kan stadig lave de gode torskefrikadeller, siger han.
Fiskefrikadellerne fra Spodsbjerg Kutterfisk er et kæmpe hit. Om sommeren steger og sælges der 500 fiskefrikadeller om dagen på en kæmpe pande med plads til 50 stk. – selvfølgelig i masser af smør. Ikke noget med at komme dem i frituren.
Fisken ryges i baglokalet
Spodsbjerg Kutterfisk ligger på havnen i Spodsbjerg lige ved færgen. Her er både fiskeudsalg med friske fisk og delikatesser i butikken samt lækre fiskeanretninger, der kan spises på stedet eller tages med hjem. Og så kommer man ikke uden om den skønne duft af røgvarer, som forfører en, allerede når man træder ind over dørtrinnet. Man ryger nemlig alt selv i røgeovnen i baglokalet.
– Vi hverken kan eller vil konkurrere på prisen. Til gengæld garanterer vi, at kvaliteten er helt i top, og at alt er hjemmelavet her hos os, siger Jette Benzon Jespersen, som selv laver alle salater og dressinger.
Man undgår så vidt muligt laks fra store industrielle dambrug. Derfor tilbyder Spodsbjerg Kutterfisk også danske laks i køledisken. De er opdrættet på land i bassiner, hvor vandet renses, så havmiljøet ikke lider last.
– Der skal være fedt på laksen, ellers kan den ikke ryges. Fuldstændig som fedtmarmoreringen giver smag i et stykke oksekød. Det er en smule dyrere, men som sagt går vi ikke på kompromis med kvaliteten, lyder det fra Jette Benzon Jespersen.
De gode lokale samarbejder
Den lokale forankring er vægtet højt hos Spodsbjerg Kutterfisk. Fiskekuttere fra hele øen leverer fiskene, det gode brød kommer fra Stæhrs Bageri i Tullebølle, mosten fra Strandlyst i Rudkøbing og øllet fra Bryggeriet Refsvindinge i Ørbæk. ’Røde Mor’ hedder den gode øl, man kan nyde til fisken, og som naturligvis er opkaldt efter kunstnerkollektivet fra 70’erne, stiftet af blandt andre Troels Trier og Dea Trier Mørch.
Spodsbjerg Kutterfisk åbner for sæsonen i april og har et stort ønske om at få fiskebilen ud at køre igen. De søger derfor en medarbejder, som to dage om ugen kan passe butikken, sælge mad, røgvarer og delikatesser. Så kan du arbejde selvstændigt og er interesseret, så ring til Jette på 61 66 19 43.
