Vild stigning i friværdien

AF KIM BASSE
Går man med gemte projekter på huset eller i haven, kan tidspunktet netop nu være det helt rigtige til at realisere boligdrømmene. Det viser nye nøgletal om danskernes privatøkonomi. På bare fem år er kvadratmeterprisen i Svendborg Kommune ifølge boligsiden steget med 30,7 procent fra april 2020 til april 2025.
Hvis hussalget fortsætter med at buldre frem på Tåsinge i det tempo, som det har kørt med i årets fire første måneder, vil kvadratmeterprisen alene her været steget med svimlende 29.8 procent på bare tre år siden 2023. Samtidig viser en opgørelse fra den uafhængige boligkreditformidler Mybanker, at den gennemsnitlig friværdi i Svendborg Kommune er vokset til knap 1,5 mio. kroner i 2023, hvor de seneste tal stammer fra.
Ifølge Linda Kongstad, der er filialdirektør i Rise Sparekasse, er der derfor rigtig gode kår på markedet, hvis haven eller huset trænger til en overhaling:
– Der har været pæne lønstigninger, og arbejdsløsheden er fortsat lav. Generelt har privatøkonomierne det også godt. Der er kommet ro på energipriserne, og det er også med til at give tryghed i privatøkonomien. Hvis økonomien er til det, er det derfor en god ide at undersøge mulighederne for om- og tilbygning, renovering og opgradering af haven, siger hun.
Optimisme trods lav forbrugertillid
På trods af de positive tal er forbrugertilliden ifølge Danmarks Statistik dog både lav, og samtidig er den faldende for fjerde måned i træk. Det skyldes primært forbrugernes vurdering af Danmarks nuværende økonomiske situation, som er faldet markant. Årsagen skal formentligt findes i den usikre verdenssituation.
Ifølge Linda Kongstad fra Rise Sparekasse er der dog ingen grund til at finde dommedagsbasunerne frem. Tvært imod. I stedet bør man netop overveje at få gennemført de forbedringer på hus og i have, som man ikke fik gjort i fjor.
Den holdning bakkes op af regeringen, som i sin økonomiske redegørelse spår en vækst i huspriserne på 3,6 procent i år og 3 procent til næste år. Endelig ligger inflationen på blot 1,5 procent, hvilket er lavt i forhold til andre lande omkring os.
– Så der er grund til optimisme. Man skal lave ændringer for at få glæde af forbedringerne i hverdagen, og ikke fordi det måske vil give en højere salgspris, såfremt man skal sælge ejendommen. Vi mener, at vores kunder skal leve det gode liv og udleve deres drømme, siger Linda Kongstad.
Foto: Knud Mortensen