Venus med æblet

Hvorfor hedder figuren sådan, når der ikke er noget æble, men et barn?
hovedfoto

Hvorfor hedder figuren sådan, når der ikke er noget æble, men et barn?
Driller han os, billedhuggeren Kai Nielsen, der blev født i Svendborg og døde for hundrede år siden?
Han vækkes til live i denne tid, hvor særudstillinger på Glyptoteket, på Fåborg Museum og på SAK i Svendborg.

 

AF TORBEN WAHLSTRØM

 

Hun står der ved indgangen til Krøyers have i Svendborg. Hun løfter et lille barn højt i vejret. Det er et spædbarn, der holder sig unaturlig rank. Moderen ser ikke på barnet, men ser ned mod jorden eller måske ind i sig selv. Hun har et lille smil på læben.
Det undrede mig første gang jeg så denne statue: Hvorfor i alverden hedder den Venus med æblet, når hun holder et barn i hænderne? Eller er barnet kommet til hende fra oven – har hun grebet barnet? Venusfiguren er slank og på en måde lidt spinkel, hendes hårpragt er flettet som på antikke statuer.

Vi kender nok udtrykket ’stridens æble’ -det henviser til den græske myte om stridens gudinden Eris, der ikke var inviteret med til et bryllup mellem Kong Peleus og havnymfen Thetis. Derfor lod hun et guldæble dumpe ned på bordet. På æblet stod indgraveret: ”Til den skønneste.” Derpå var der tre mægtige gudinder, der gjorde krav på æblet, Hera, Afrodite og Athene. Hver især prøvede de at bestikke dommeren – den unge prins Paris. Det blev Afrodite, der gik af med sejren; idet hun lovede prinsen verdens smukkeste kvinde til hustru. I husker det nok! Han blev lovet den skønne Helene, men hun var allerede en andens hustru. Det forhindrede dog ikke Paris i at få hende. Han røvede hende, og det var anledningen til en endnu større strid, nemlig den langvarige krig beskrevet i Iliaden, der endte med Trojas fald.

Afrodite var kærlighedens og skønhedens gudinde, romerne gav hende navnet Venus. Kai Nielsen forvandler ’æblet’ til et barn. Kvindens frugt er barnet. Han beholder navnet -Venus med æblet, men skifter æblet ud med et barn. Måske ligger der en skjult hilsen til Thorvaldsen, der også har skabt en meget smuk figur af Venus der vitterligt holder et æble i hånden. Han kalder sit værk: ’Venus med æblet’ og her passer navnet. Kai Nielsen fortæller med denne hilsen: ”Jeg er en ligeså stor kunstner som dig.” 


På SAK i Svendborg, på kunstmuseet i Fåborg og på Glyptoteket er der nu særudstillinger med Kai Nielsens værker i anledning af 100 -året for hans død.

 

 

Venus med æblet: Kai Nielsen
Foto: Torben Wahlstrøm

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment