Tilflyttere fra København: Naturen og nærheden trækker

AF KIM BASSE
Der er højt til loftet. Stukken i stuen giver et strejf af herskabelig venlighed. Huset er nyrenoveret med respekt for historien og de rammer, det gamle skipperhus oprindeligt er bygget i.
Thomas Neumann Knudsen og Marie Amalie Neumann Andersson flyttede til Thurø i 2019 som en del af den københavnerbølge, der de senere år er skyllet ind over øen. Her har de kastet ankeret i Blåby i allerførste parket til vandet.
For Thomas vedkommende er københavnerprædikatet, som følger ham her, dog en sandhed med visse modifikationer. Oprindeligt er han faktisk indfødt thuriner og derfor tilbageflytter.
– Ja, Jeg er vokset op hernede. Min familie flyttede til Thurø, da jeg skulle starte i skole i 85 eller 86, og så har jeg boet her indtil jeg flyttede til København, da jeg skulle læse på universitetet, fortæller han.
Ifølge Kommunernes Landsforening gør 14 procent af en årgang i gennemsnit som Thomas og flytter tilbage deres barndomskommune som voksne. Den tendens genkender det hjemvendte bys- eller øbarn.
– Mine forældre bor her stadigvæk, men det er ikke så tit, synes jeg, at vi hører om nogen, der ikke har noget netværk hernede, når de flytter hertil. I langt de fleste tilfælde er enten den ene part eller måske begge to vokset op hernede, fortsætter han.
Ressourcestærke familier rykker ind
I perioden 2014 til 2018 flyttede der ifølge Danmarks Statistik 2.470 indbyggere til Svendborg fra Storkøbenhavn. Fra 2019 til 2023 steg det antal med 1.052 tilflyttere. Det er en stigning på 42,6 procent.
Ifølge Rise Sparekasse, er det især ressourcestærke familier, som gerne vil til Thurø og bo. Det afspejler sig også i udbudspriserne på husene på øen, som lå 1,4 mio. kroner over den gennemsnitlige udbudspris for Svendborg Kommune i 2024.
For Thomas vedkommende er han partneransvarlig i Hjerteforeningen og pendler fortsat til København, mens Marie arbejder med ledelsesstøtte i Vurderingsstyrelsen i Svendborg. Selvom Thomas er indfødt thuriner, har fruen i huset en noget anden dialekt. Oprindeligt er hun fra Kongens Lyngby nord for København.
– Jeg flyttede jo ikke direkte fra Lyngby og herovre, men fra stenbroen. Vi boede på Frederiksberg, inden vi flyttede til Amager og derfra til Carlsberg Byen. I Lyngby og i den del af det nordsjællandske, var der også en masse skøn natur, men der er alligevel et spring derfra og hertil, fortæller Marie.
– Det har været noget, der ligesom spirede, når vi holdt ferie hos Thomas forældre herovre. Vi har holdt ferie herovre igennem mange år, og børnene sov megagodt, med den friske havluft. Jeg bed mærke i, at jeg selv havde det rart når jeg var herovre, og jeg kunne bare mærke det her med, at der faldt sådan en ro over min krop når jeg kom herned. Det har været helt fantastisk, altså, siger hun.
Natur og nærhed til vandet trækker
Væggene i Maries og Thomas hjem er lyse og venlige. Gulvet i entreen er imiterede hvide kakler med motiver i blåt, som giver en illusion om bondeidyl. Bondeidyllen er dog så som så, idet Thurø efter signet er Danmarks næst tættest befolkede ø.
Alligevel er der noget ved indtrykket, man får som gæst i det lille hjem med den store udsigt ud over Svendborgsund. Udenfor er himlen høj, og det var præcis, hvad parret søgte, da de flyttede hertil. Og det stemmer fint overens, med det de øvrige københavnske tilflyttere kommer for.
En undersøgelse, Svendborg Kommune lavede blandt mere end 550 tilflyttere i 2022, viser nemlig, at naturen og nærheden til vandet er det, som tilflytterne primært kommer til Svendborg og dermed til Thurø for.
– Da vi boede i København, søgte vi hele tiden ud af byen, når vi skulle holde fri sammen. Det var egentlig det, der fik os til at tænke over, hvad vi i virkeligheden søgte, og det var at bo midt i naturen og ikke hele tiden blive bombarderet med indtryk. Da vi kom herned, kunne jeg mærke med det samme, at det var godt for mit sind, siger Marie.
– Noget af det, vi talte meget om frem til vi tog beslutningen om at flytte, var, at vi jo kørte nordpå med vores børn hver weekend op til Lyngby eller i Dyrehaven. Men her er der bare ro. Det er virkelig dejligt.
”Folk har simpelthen været så søde”
Selvom Marie synger på en lidt anden dialekt end den fynske, var hun alligevel ved at få kaffen galt i halsen en morgen i november over en artikel i Weekendavisen. Her tegnede den ellers meget troværdig avis et noget dystert forhold mellem de tilflyttende københavnere og områdets urbefolkning i det sydfynske.
Artiklen malede således en konflikt op mellem svendborgensere og de rige og smarte københavnere, som angiveligt kommer kørende i dyre ladcykler og køber store villaer med havudsigt til overpris, som de istandsætter for millioner uden respekt for lokalområdet.
– Den var der mange, der blevet lidt forarget over. Den gav indtryk af, at vi ikke er særlig velkomne hernede, og at vi ikke bliver taget særlig pænt imod. Og det kan jeg altså overhovedet ikke relatere til. Det kan jeg faktisk ikke, siger hun.
– Vi har jo valgt at bosætte os et sted, hvor folk nærmest går igennem vores baghave på stien nede ved vandet. Når vi har gået og rodet i haven, er folk stoppet op og har anerkendt vores arbejde med huset, og så har vi fået en lille sludder. Jeg tror ikke på noget tidspunkt, jeg har mødt nogen negative røster overhovedet. Altså folk har simpelthen været så søde, siger Marie
Foto: Kim Basse
