Thurø Lokalråd sætter fokus på øget sikkerhed i trafikken
“Lavtflyvende biler” er ikke kun et problem på Bergmannsvej
AF ERIK JØRGENSEN
Thurø havde tilbage i 1990’erne en trafikgruppe, hvor borgere foreslog forskellige initiativer til forbedring af øens trafikale udfordringer.
Det var måske lidt op ad bakke.
Men et resultat er cykelstien langs med dæmningen, der som led i projektet “Svendborg sikker Cykelby” blev indviet en solrig augustdag i 1998.
Siden kom rundkørslen i Thurøkrydset i efteråret 2002.
En hemmelighed er det ikke, at Thurø er en tilflytterø, og derfor øges trafikken i takt med, at der bliver flere indbyggere på øen, men uden at vejnettet i den grad er blevet reguleret i forhold til trafikmængden af både biler, knallerter, cykler og fodgængere.
Gennem årene har det afstedkommet gentagne ønsker til bilisterne, om at sænke farten, ikke mindst på “hovedfærdselsåren” Bergmannsvej, hvor der ligger både skole, bibliotek, plejehjem og indkøbscenter – blandt andet kunne en fartmåler i vinteren 2004 dokumentere, at bilisterne slækkede på speederen.
– “Lavtflyvende biler” er ikke kun et problem på Bergmannsvej. Ifølge beboere i Mosestræde, på Rolf Krakes Vej, Rødbyvej og Søndervej køres der også alt for stærkt dér, skrev Thurineren.
Nu har Thurø Lokalråd aktuelt sat sikkerhed i trafikken, ja, øens infrastruktur som sådan på dagsordenen med et ønske om øget fokus på hastighed og svage trafikanter.
Ligesom Preben Ringgaard Møller fra lokalrådet tidligere er kommet med en opfordring til Thurineren om at beskrive færdselsreglerne på de såkaldte 2-minus-1-veje på Thurø:
Kort fortalt er de valgt, og sådan er det i mange økonomisk trængte kommuner, fordi det er dyrere at anlægge cykelstier, og ifølge vejreglerne skal bilister køre midt på vejen, altså mellem striberne, men søge ud til højre, hvis der er modkørende trafik – dog under hensyntagen til cykler og fodgængere, eventuelt bremse, til der atter er fri vejbane i midten.