Thurinske isdronninger vandt medaljer ved DM i Issvømning

Team Thurø – Janice Lolk Frænde, Bente Nørby Lassen, Pia og Lene Hilsberg – trodsede kulden, da de svømmede sig til sølv og bronze i 100 meter bryst ved DM i Issvømning ved Faaborg Vinterdage
BRUGES

AF ERIK JØRGENSEN, Redaktør – THURINEREN

 

De fleste af os – alle børnene undtaget – kender det vel, når vi i sol og sommer skal ud at bade ved stranden. Vi stikker lige storetåen i først, for lissom at vejre stemningen.

”Tøsedrenge”, nærmest fnyser fire thurinske isdronninger, der vinterbader året rundt og i slutningen af januar satte ekstra trumf på, da de hentede medaljer i 100 meter bryst ved DM i Issvømning som et vigtigt bidrag til Faaborg Vinterdage.

– Jamen, det vi synes er sjovt er jo, at vi er fire fra Thurø, der tager af sted – og at vi alle fire kommer hjem med medaljer, storsmiler Janice Lolk Frænde, der sammen med Bente Nørby Lassen, Pia og Lene Hilsberg udgør Team Thurø, “som vi hele tiden har kaldt os”.

Og det er ikke kun på hjemlige breddegrader, at firkløveret viser flaget.

Isflager i vandet var det eneste, der manglede ved DM i Issvømning i det festligt pyntede Faaborg Havnebassin, men det oplevede de til gengæld, da tre af dem hoppede i det iskolde vand ved VM i Tallinn, Estland, tilbage i 2018.

– Ja, det var der. Is i vandet og 16 minusgrader, husker Pia Hilsberg.

Så slemt var kuldechokket ikke i Faaborg, hvor luften var seks grader og vandet bød på 3,6 grader i 25 meter bassinet.

– Vi har vinterbadet i over 20 år, og siden 2018 har vi svømmet lange distancer.

Men hvordan fra vinterbadning til VM i issvømning?

– Pia og Lene havde hørt et foredrag, og de fortalte begejstret, at det var muligt at stille op uden udtagelse, og så besluttede vi at tage af sted, fortæller Janice Lolk Frænde.

Der var 1100 deltagere fra mange lande, og i alt 98 håbefulde danskere.

– VM i Tallinn var en fantastisk oplevelse, fortæller de, og derfor gentog de succesen ved VM i issvømning i Bled, Slovenien i 2020.

Til gengæld skulle de ikke nyde noget, da Rusland var vært for VM i Issvømning i 2022, året for invasionen i Ukraine.

Men så var det, at de blev opmærksomme på DM i Issvømning i Faaborg.

Det var anden gang, der blev holdt DM. Første gang var i Gilleleje, men der var de ikke med.

Hjemme på Thurø er det i folkesundhedens tegn og for hyggens skyld, når den lille gruppe kombinerer vinterbadning med issvømning – og på land ved siden af Walsted i Thurøbund er der sågar en sauna, som de kan varme sig i, når de kommer op fra det kolde vand.

Men er det ikke lidt skørt?

– Nej, og vi er altid glade, når vi kommer op af vandet. Der er noget ved at ligge i vandet, det giver velvære, understreger Pia Hilsberg, og Lene Hilsberg tilføjer:

– Der er stor forskel på at svømme og “teposedyp”, altså i og op med det samme. Vi svømmer 100, 200 eller 300 meter afhængig af dagsformen.

 

 

Team Thurø, medaljer:

Team Thurø svømmede alle 100 meter bryst.

Pia Hilsberg, 70-80 år, tid 3.03.17, sølvmedalje.

Janice Lolk Frænde, 60-70 år, tid: 2.10.71, sølvmedalje.

Bente Nørby Lassen, 60-70 år, tid: 2.18.30, bronzemedalje.

Lene Hilsberg, 50-60 år, tid: 2.17.80, bronzemedalje.

 

DM i Issvømning samlede 200 deltagere fra nær og fjern i Faaborg Havnebassin som et led i Faaborg Vinterdage med et ishav af aktiviteter til vands, til lands og i luften. Det eneste, der manglede, var isflager i vandet.

 

“Issvømning – Danmarks nye nationalsport” er titlen på et projekt, som DIF og DGI søsatte tilbage i 2017. Visionen er at få langt flere danskere til at dyrke idræt. “Bevæg dig for livet” er et fælles mål om, at 600.000 flere danskere i år 2025 skal dyrke idræt og være aktive.

Målet er:

  • at få flere til at dyrke udendørssport om vinteren
  • at oprette et Dansk Issvømmer Forbund, hvor DGI og DIF arbejder sammen om åbentvands-, koldvands-, og issvømning
  • at få skabt en vinterbade- og svømmekultur, så de danske havne, kyster, søer og grusgrave bruges året rundt på nye spændende måder
  • at bidrage til et sundhedskoncept, hvor målet er at vise, at ophold i koldt vand afhjælper og forebygger depression og andre kroniske lidelser
  • at kunne konkurrere i nationale og internationale stævner
  • at issvømning defineres som en sportsgren i Danmark

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment