På besøg i økosamfundet Kunja ved Kirkeby
AF TORBEN FROST
Jeg aflagde et besøg, der blev til tre besøg, inklusiv en billed-session, hos de flinke mennesker, der kommer fra flere steder i Danmark, samt Norge og Holland.
I sommeren 2021 flyttede de første familier ind på adressen. Stedet hedder nu Kunja, og er et bofællesskab/økosamfund, der ligger på den ni hektar store, naturskønne grund med skov, mose og en stor sø med sandstrand, kun et stenkast fra hovedhuset.
Vision fra 2019
Sanne og Tommy boede i København med deres første barn. De var højtuddannede med hvert sit job og, som de fortæller, følelsen af at nærværet til hinanden var trængt i baggrunden til fordel for job og indtægt.
De fortæller også om oplevelsen af at leve ”et parallelt liv med mange andre i samme situation – men uden at kende eller interagere med alle de andre småbørnsfamilier i samme situation.” Der var et savn af nærhed med ligesindede, og et ønske om at kunne fokusere mere på det vigtigste: Børn, hinanden, andre mennesker med samme ønske.
Sanne Toudal, 40, er leder af en strategi-afdeling en bank i København, som hun p.t. har barselsorlov fra i forbindelse med familiens 2. barn. Hun fortæller om drømmen om at skifte huset og den dyre lejlighed i København ud med noget større men mere simpelt: Fællesskab med ligesindede omkring børn, nærvær med hinanden og naboer – at være sammen med andre mennesker om at leve et liv, tæt på naturen og med fokus på børn og familie.
Parret fandt sammen med to andre par fra hhv. Høje Tåstrup og Sverige, der havde tilsvarende ønsker med deres familieliv. Således brugte de tre små familier et par år på at researche og udvikle en skabelon for deres økosamfund.
Sociokrati
Visionen indeholder flere afgørende elementer, som økosamfundet bygger på: Kunja bygger på sociokrati, der er en organisationsform, hvor sociale fællesskaber styrer – altså hvor alle beslutninger træffes af alle. Sådan er det også i Kunja, dog i en modificeret form, hvor der besluttes i cirkler med 6-8 personer om emner som Økonomi, Permakultur (naturligt og bæredygtigt dyrkningsprincip af jorden), Hjertecirklen (konfliktløsning og forebyggelse) og Spire-cirklen, der tager beslutninger ift. nye ansøgere, som ønsker at flytte ind i samfundet.
Unschooling
Unschooling-filosofien er en forudsætning for beboerne i Kunja. Det betyder ikke at børn i Kunja ikke må gå i skole, hvis de (sammen med forældrene) selv har et ønske om det. (se evt. faktaboks om unschooling).
I Danmark er især Bornholm og Sydfyn kendt for at børn hjemmeskoles eller unschooles. I Kunja bor 2 lærere og en pædagog, hvis der skulle være brug for faglig sparring.
Hjemmeliv
Det er vigtigt for økosamfundet, at der altid er flere voksne til stede. Derfor er hjemmeliv er en 3. hjørnesten i Kunja.
Flere af de voksne har hjemmearbejdspladser og andre praktiserer kurser om selvudvikling m.m. i og fra Kunja. Det er planen at videreudvikle aktiviteterne i Kunja, så det i større omfang bliver muligt at invitere udefrakommende til events og kurser i f.eks. retræter, mindfullnes-kurser, yoga, svedehytte m.m. Interesserede kan søge ”Kunja” på Facebook for at se nogle af aktiviteterne.
Hvis man ønsker at bo i Kunja, skal man igennem et forløb på ca. 6 måneder. Her vil der være fokus på rummelighed, ansvarlighed for egen udvikling og betydning for fællesskabet. Og så skal man være indstillet på unschooling for børnene, samt gerne selv tage medansvar for alle børns læring.
Interaktion med nærområdet
Borgerne i Kunja har været tilbageholdende med at invitere de øvrige borgere i Kirkeby-området ind. ”Det skyldes at alt stadig føles så nyt, og at ting skulle falde på plads, men det har hele tiden været tanken, at vi vil være en aktiv del af lokalsamfundet,” fortæller Sanne Toudal og fortsætter: ”Folk er velkomne, og vi vil snart invitere borgerne i nærområdet, måske til et arrangement ved juletid.”
Mange indkøb foretages i den lokale købmandsbutik i Kirkeby, hvor beboerne glæder sig over, at de af og til kommer i snak med andre borgere i Kirkeby. Det er også forventningen, at flere kommer til at bruge de lokale idrætsfaciliterer.
Omkring 15 Tiny-houses på sigt
Antallet af huse er ikke fast besluttet endnu, men omkring 10-15 tiny-houses er realistisk, fortæller Anna og Karsten, der også bor i Kunja sammen med deres 2 mindre børn. De oplever at Kunja har et godt samarbejde med kommunens folk, om at få planerne på plads. Det er et stort arbejde, der kan tage nogle år.
For Anna og Karsten var unschooling hovedårsagen til at flytte ind i Kunja. Karsten er softwareingeniør, og arbejder de fleste dage i Odense. Anna er Biolog og kropsterapeut, og har plan om at lave selvudviklingskurser i Kunja, når børnene bliver lidt større.
I et andet Tiny-house ved navn Jordfred, bor Simone, 33, med hendes to børn, Lua og og Charlie på 8 og 4 år. Simone, der er uddannet pædagog, flyttede til Kunja i 2022 pga. unschooling-filosofien. De havde før boet i bofællesskabet ”Permatopia” i Karise på Sjælland. Simone er kæreste med Millo, 29, som ikke er flyttet ind (endnu). Millo har en gartneruddannelse, og kunne godt tænke sig at bidrage med at dyrke jorden omkring Kunja efter perma-princippet.
Stort pileanlæg.
Beboerne i Kunja vil gerne selv tage ansvar for deres spildevand. Således har man drøftet muligheden for at etablere et pilerensningsanlæg, også fordi vi ønsker at behandle vores eget spildevand lokalt, siger Sanne.
Godt samarbejde med kommunen
Sanne og flere andre beboere nævner i øvrigt et glimrende samarbejde med planafdelingen m.fl. i Svendborg kommune. Der er stadig mange ting og tilladelser, der mangler, men borgerne i Kunja har følt sig godt hjulpet af de kommunale embedsmænd, som har hjulpet med rådgivning, forslag og muligheder, så Kunja kan vokse sig større.
Mangfoldighed i beboergruppen.
Lige nu består beboerne i Kunja af 23 mennesker, 11 voksne og 12 børn, herunder 3 babyer. Der er et godt fællesskab omkring hjemmelivet. Beboerne ønsker at være flere og inviterer både par, singler, unge og ældre til at være en del af økosamfundet. I dag er de yngste under ét år, og den ældste, Ejner, er 68 år.
I Svendborg kommune findes der fire økosamfund. Foruden Kunja ved Kirkeby, er der Mejeriet i Øster Åby, Den Selvforsynende Landsby i Hundstrup samt Mysélium mellem Tved og Brændeskov
Unschooling er en indlæringsfilosofi, hvis kerne er ideen om at børn vil lære de ting de har brug for, når de har brug for det, og at alle børn har behov for at lære tingene på hver deres måde, fordi alle er forskellige.
Fænomenet med den frie læring og unschooling stammer fra USA. En opgørelse fra Det Nationale Center for Uddannelsesstatistik i USA fra 2016 viste, at knap 1,7 millioner børn og unge modtager hjemme-undervisning i landet.
Undervisningen/læringen er op til barnet og forældrene selv. Det er uhindret læring, som er baseret på interesser, nysgerrighed og tillid. Alt foregår på barnets præmisser, og læringen skal være fri og lystbetonet.
Omfanget af unschooling i Danmark er ikke kendt, men det menes at ca. 1.600 børn hjemmeundervises eller hjemmeskoles.
I dag findes der utallige overbevisninger indenfor unschooling, men alle overbevisningerne har samme princip, nemlig at alle børn er forskellige og har behov for forskellige indlæringsmetoder.
(Kilde: Wikipedia)
Der findes mange forældre i hele verdenen, der tager deres børn ud af skolen, for at unschoole dem.
Foto: Torben Frost