Nye vinde skal blæse over Thurø Borgerforening
Thurø Borgerforening har modtaget 10.000 kroner fra Spar Nord Jubilæumsfond til udskiftning af flagene
AF ERIK JØRGENSEN
Flagalléen er slidt, og Thurø Borgerforening har modtaget 10.000 kroner fra Spar Nord Jubilæumsfond til udskiftning af flagene, og formand opfordrer tilflyttere til at melde sig under fanerne som frivillige.
Historien om Thurøs flagallé går tilbage til 2006, da først Thurø Sportens Venner havde sagen på sin dagsorden:
– Det vil også se pænt ud, når turister kommer til øen, sagde en af initiativtagerne, el-installatør Karsten Bakkegaard på generalforsamlingen, hvor det blev besluttet “at arbejde aktivt for, at Thurø får en flagallé, som kan sætte kulør på Bergmannsvej ved konfirmationer, ridestævner og andre festlige lejligheder”, som der stod i Thurineren.
Og “andre festlige lejligheder” kunne jo være, som det har været tilfældet flere gange, når thurinske OL- og VM-guldvindere vender hjem til heltemodtagelse på toppen af Brovejen.
De thurinske sportsvenner gav bolden op, og den blev spillet videre, da 25 thurinere senere i 2006 mødte op til en stiftende generalforsamling i Thurø Borgerforening, hvis første opgave netop blev at anskaffe en flagallé.
Flagalléen har gennem årene blafret lystigt i vinden på Brovejen, Bergmannsvej og i Kirkestræde på flagdage og ved “festlige lejligheder”.
Vejr og vind slider, og nu er det tid til fornyelse, og til det formål har borgerforeningen modtaget 10.000 kroner fra Spar Nord Jubilæumsfond i støtte til udskiftning af alle flag og en gennemgang af resten.
– Vi fik besked i maj, og pengene gik ind i juni, fortæller formand Annika Rix Nielsen.
Hun benytter den glædelige donation til at gøre lidt reklame for borgerforeningen, “fordi mange ved egentlig ikke, hvad det er, vi laver”, som hun siger.
– Vi ønsker derfor, at gøre borgerforeningen mere synlig.
Nu er det ikke, fordi borgerforeningens arrangementer er usynlige, for eksempel er der stor opbakning til den traditionelle juletræstænding ved plejehjemmet og juletræsfesten i Thurø Hallen.
– Den er gratis for børnefamilier og samler over 200 børn. Vi er mega glade for opbakningen fra forældre og bedsteforældre, når generationer mødes, siger Annika Rix Nielsen.
Og så kommer hun til det, blandt andet med en opfordring til de mange børnefamilier, der flytter til Thurø disse år:
– Thurø Borgerforening kunne ikke hænge sammen uden alle de frivillige, og vi vil gerne tilbyde børnefamilierne alt det fællesskab på tværs af generationer, som vi står for og håbe på, at de tager ejerskab og melder sig til.
Som hun tilføjer, “så kan vi mærke, at fordi der er så mange foreninger på Thurø, kan tilflyttere miste overblikket…
Summa summarum: Hvis en god tradition på Thurø, der er til glæde for alle, skal holde i fremtiden, skal der ske løbende generationsskifte. Også i forhold til at komme med ideer til nye aktiviteter.
Selv kom Annika Rix Nielsen ind i bestyrelsesarbejdet, da hun i 2020 blev ansvarlig for salg af medlemskort.
– Jeg er ansvarlig for 31 indsamlere fra Blåby til Grasten i oktober og november, forklarer hun.
Thurø Borgerforening har 1600 medlemmer, og der er, som det hedder, altid plads til en til…
– Også i sommerhusområderne har vi medlemmer. De ønsker at støtte, fordi de kan li’ flagalléen, som vi er kendt for, siger Annika Rix Nielsen.
Flagalléen består af 38 flagstænger, og Jan Akselsen er formand for de frivillige på flagholdet, hvoraf mange er oppe i årene. Når flagene ikke blafrer i vinden, er de opmagasineret hos Knud Albertsen på Øgavl.