Minister for grøn trepart besøger Sydfyn

AF KIM BASSE
Om mindre end et år skal den lokale trepart for Det Sydfynske Øhav pege på de landbrugsområder, der skal omlægges til natur, skov eller vådområder. Her skal op imod 10 procent af det samlede areal på tværs af vandoplandet Det sydfynske Øhav omlægges til ny natur, skov eller vådområder.
I den forbindelse var ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), i dag på besøg i det sydfynske. Her skulle han mødes med repræsentanter for den lokale trepart, som har til ansvar at udmønte aftalen i praksis.
– Det er fantastisk at være her i Svendborg i solskin og mødes med den lokale trepart og opleve den gode stemning. Det jeg er søgende efter, er selvfølgelig hvad der går godt, men også hvor der er udfordringer, så vi kan få samlet dem op, så vi kan få dem løst, siger Jeppe Bruus.
Én af de udfordringer er, at Strandbeskyttelseslinjen, som skal beskytte naturen i en afstand af 300 meter ind i landet fra havet. Det kan Svendborgtidende afsløre efter at have været i kontakt med landmænd i Det Sydfynske øhav.
Minister: Det er et “paradoks”
På den ene side opfordrer den grønne trepart landmænd til frivilligt at omlægge deres jord til beskyttet natur. Den grønne trepart skal på den måde skabe mere natur i Danmark.
Men over for den grønne trepart står Kystdirektoratet og håndhæver strandbeskyttelseslinen. Formålet her er at beskytte naturen og strandene i Danmark.
Problemet er blot, at Strandbeskyttelseslinjen forhindrer landmænd i at omlægge deres landbrugsarealer til natur som vandhuller inden for Strandbeskyttelseslinjen. På den måde modarbejdes intentionerne om at skabe mere natur i den grønne trepart af intentionerne i at bevare naturen.
– Lige nu er synspunkterne på bordet, og der er dem, der synes, det er en god idé at lave vådområder helt ud til kysten, og dem der synes, det er en dårlig ide, fordi det bryder med strandbeskyttelseslinjen, siger minister for grøn trepart, Jeppe Bruus, til Sydfynske Media og fortsætter:
– Det jeg har gjort indtil videre, er at jeg har sagt, okay, kom frem med synspunkterne, og så må vi se på dem, uden at jeg har lovet noget til hverken den ene eller den anden side.
– Men det er pudsigt, at strandbeskyttelseslinjen er til for at beskytte naturen, og det skal den grønne trepart også. Er det ikke et underligt paradoks?
– Jo, der er masser af paradokser og dilemmaer i det her, og jeg kommer til at kigge på det, uden at jeg lige i dag vil stå og lægge mig fast på den ene eller den anden løsning. Men selvfølgelig skal det på bordet.
– Så du vil ikke stå og love noget til de lokale landmænd, som vil omlægge til natur inden for strandbeskyttelseslinjen?
– Ikke i dag. Men det jeg kan love de landmænd, det er, at jeg lytter meget til, hvad de siger og tager det på bordet, og så bliver det en af de ting, vi kommer til at se på.
I TØSINGEN, som udkommer den 28. marts, dykker Sydfynske Media længere ned i den grønne trepart og paradokset med strandbeskyttelseslinen.
Læs også:
Grøn Trepart tager form: hellere skov en nye huse på Thurø
Grøn Trepart med mulig guldregn over Langeland
På billedet ses minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), til højre i billedet, som i dag besøgte aflagde besøg på Sydfyn.
Foto: Kim Basse