Mellem Tåsinge og Langeland

Heidi Karlsen er langelænder med stort L og elsker øen, som hun har levet af at sælge i 25 år. Men hun bor på verdens bedste sted – på Tåsinge – lige ud til Lunkebugten, hvor man kan skimte Langeland i horisonten.
heidi k_01

AF MARTIN RAMSGAARD

 

Heidi Karlsen tager imod på Lunkerisgård, der ligger kun et stenkast fra vandkanten i Lunkebugten. Til højre fortsætter man mod Vemmenæs. Til venstre går hovedvejen hen over Tåsinge og i det fjerne skimtes Valdemars Slot – og helt ude bagved ligger den lange ø.

 

– Jeg kalder Tåsinge for Bounty-øen, for næsten hver eneste morgen, har vi en ny fantastisk solopgang, hvor farverne aldrig er ens, fortæller hun.

 

Selvom Heidi Karlsen er vokset op i Kulepile på Langeland, er Lunkerisgård hendes andet barndomshjem. Her boede hendes mormor og morfar nemlig, hvor de drev et lille landbrug, siden de købte gården i 1947.

 

– Det er jo verdens dejligste sted. Jeg er kommet her siden jeg var barn, og vi kom altid og hjalp til med arbejdet på gården. Jeg kender hver eneste lille krog, og ved hvilke træer og buske min morfar har plantet, siger hun.

 

Da hun tilbage i 1990’erne fik mulighed for at flytte ind på Lunkrisgård, gjorde hun det, og hun synes stadig at gården ved Lunkebugten er verdens dejligste sted. Der er dog hverken køer eller grise længere, og den gamle stald er blevet til et værksted.

 

Langelands-sælger
Det meste af Heidi Karlsens arbejdsliv har dog ligget på Langeland. På turistkontoret Rudkøbing, hvor hendes arbejde var at sælge Langeland og tiltrække turister til øen.

 

– Jeg har i mange år levet af at sælge Langeland, og jeg har altid sagt, at det er nemt at sælge noget, man holder af, griner hun.

 

Hun husker tiden, da der sejlede en færge mellem Kiel og Bagenkop. Dengang strømmede det ind med tyske turister hver sommer, og Langeland havde kronede dage. Da færgen stoppede, skulle der kæmpes mere for at få turisterne til at komme, og Heidi Karlsen har et utal af gange vist udenlandske rejse-journalister rundt på Langeland.

 

– Når jeg kørte et hold journalister rundt i bus, startede vi altid på Valdemars Slot her på Tåsinge, så de  både kunne se Tåsinge men også få den fantastiske tur hen over Siø og Langelandsbroen. Man kører jo lige gennem øhavet, og hele området viser sig fra sin allerbedste side, husker hun.

 

Det meget benarbejde i både Danmark og udlandet slog måske først rigtigt igennem, da corona krisen kom, og danskerne flokkedes ud i deres eget sommerland.

 

– Det var jo helt fantastisk. Folk strømmede til, så vi næsten ikke kunne være her selv, og vi kunne se, at markedsføringen faktisk virkede, siger hun.

 

Sommerhuse
I dag arbejder Heidi Karlsen for sommerhusudlejningsbureauet Sol og Strand, hvor hun dækker Fyn og Langeland som ferierådgiver. Og her kommer hendes kendskab til Langeland hende til gode, for Langeland er så stort et sommerhusområde, at øen kun overgås af Middelfart og Odense i forhold til antal overnatninger, og det skyldes primært at de to konkurrenter har flere konferencer, og folk der overnatter i forbindelse med deres arbejde.

 

– Det er lidt det samme arbejde, og det er dejligt at opleve, at familier kommer i det samme sommerhus gennem flere generationer, fordi de er så glade for området, siger hun.

 

Hun kan også godt lide Sol og Strand, fordi det er en fondsejet virksomhed. Det betyder, at overskuddet bliver delt ud i de lokalområder, hvor sommerhusene ligger. Mange af de større konkurrenter er ejet af store internationale kapitalfonde.

 

På spørgsmålet om Tåsinge kan lære noget af Langeland i forhold til at sælge sig selv til turisterne, trækker hun lidt på det.

 

– På Tåsinge er turistinformationen jo drevet af frivillige, som gør det rigtigt godt, og som vi også samarbejdede med, da jeg var på turistkontoret. Men det helt store trækplaster på Tåsinge, nemlig Valdemars Slot, ligger jo lidt stille for tiden. Men det bliver spændende at se hvad der sker, for der er jo mange ting, der ligger lige til højre fod med slottet, Ambrosius-egen og ikke mindst museet og historien om Elvira Madigan og Sixten Sparre.

 

Mens de fleste mennesker for længst har besluttet, hvor de skal holde sommerferie, så byder sommeren på masser af arbejde for Heidi Karlsen. Og når sæsonen er slut, holder hun for det meste selv ferie – i et sommerhus i Danmark, selvom turen engang imellem også går til lande i Europa eller fjernere destinationer som USA eller New Zealand.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment