Gazellepris til den rullende luksus-pølsevogn
Gourmetmad er mad lidt ud over det sædvanlige og for feinschmeckere. Kendetegnet på gourmetmad er, at det er lavet omhyggeligt og med den gode kvalitet i højsæde. Og hvem siger, at man ikke skulle kunne lave en god hotdog eller burger ud fra et gourmetprincip. Det er i hvert fald gjort med stor succes hos Gourmetvognen.
ANNONCE
Den første hotdog blev spist i Danmark i 1918, hvor det blev tilladt at opstille pølsevogne i København. Dengang blev de serveret under navnet ’pølser med brød’. Pølsevognene har siden udviklet sig gennem tiden, og havde deres storhedstid i 1950’erne og 1960’erne. Dengang var der omkring 400 pølsevogne i Danmark.
I dag er der ikke mange pølsevogne tilbage, men til gengæld har et helt nyt koncept set dagens lys: Gourmetvognen.
Hotdogs på Tåsinge siden 1967
Preben Lund har siden 2008 drevet Lundby Kiosken på rastepladsen midt på Sundbrovej på Tåsinge. Her er der blevet solgt is og pølser lige siden 1967, da kiosken åbnede i forbindelse med at man byggede Svendborgsundbroen. Dengang forstod ingen, hvorfor man dog ville placere en pølsevogn midt ude på landet. Her kom jo ingen mennesker! I dag, 57 år senere, ligger kiosken her stadig. Og her ligger den rigtig godt. I hvert fald er her mange mennesker hver eneste dag og købe en is eller en hotdog.
Efter otte år bag disken i Lundby Kiosken fik Preben Lund den idé, at der skulle der ske noget nyt. Og efter mange forespørgsler fra flere af sine kunder, om ikke det var muligt at få ham ud med sin gode grillmad til receptioner, fødselsdage eller som natmad til fester, lejede han en pølsevogn af en af sine grossister. Og det skulle vise sig at blive hans helt nye forretningskoncept og den første spæde start til Gourmetvognen.
Gourmetvognen
Når man har et koncept, som folk synes godt om, så udvikler man naturligvis på det hele tiden. Så allerede året efter Preben Lund havde lejet en pølsevogn købte han sin egen og indrettede den som mobil pølsevogn lige til at spænde efter bilen og rykke ud til diverse arrangementer. Og udviklingen tog hurtigt fart. Der var stor efterspørgsel på Preben Lunds pølsevogn, så det blev nødvendigt at købe en mere. Og en til. I dag har Preben Lund seks Gourmetvogne og en foodtruck.
De første år kørte han land og rige rundt med sine pølsevogne. Og er man en iværksætter som ham, så kommer der også nye ideer til.
– Vi kørte lidt i starten med gourmet i pølsevognen som et ekstra sortiment der kunne tilvælges. Men ret hurtigt kom der flere og flere ønsker i den retning, så i 2022 tog jeg skridtet fuldt ud og præsenterede Gourmetvognen. Og det skulle vise sig at være en rigtig god idé, fortæller Preben Lund.
Konceptet med Gourmetvognen er ikke til at tage fejl af. Det hele får lige et løft. Både i forhold til designlinjen og til den helt særlige og uhøjtidelige stemning omkring Gourmetvognen og den fokus der er på de gode råvarer. Kødet er lokalt fra Fyn og salaten kommer også fra Fynske gartnerier. Og har man først smagt en god hjemmelavet burger fra Gourmetvognen, så er det svært at se sig tilbage. Bollen knaser, salaten er sprød og crispy, baconen er salt og kommer fra gode danske svin – og bøffen i midten af det hele er stegt fuldstændig perfekt så smagsoplevelsen er fuldendt.
– Det er afgørende at kunden får en særlig oplevelse. Vi kommer mange forskellige steder, hvor kunden ønsker noget særligt – noget anderledes – et udvalg som favner det hele både de traditionelle pølsevognsprodukter og gourmetdelen. Der er meget få begrænsninger i hvad vi kan tilbyde. Det er vigtigt, at vi holder konceptet knivskarpt samtidig med, at vi imødekommer kundens behov. Og dem er der mange af, siger Preben Lund og fortæller om en skole der havde bestilt franske hotdogs til 600 elever.
– Det handler rigtig meget om forberedelse. Derfor er samtalen med kunden vigtig, inden vi kommer med vognen. Vi kommer altid i god tid og er velforberedte. Vognen er altid helt ren og der skal være styr på det hele, så vi er klar til at levere en god oplevelse, smiler Preben Lund og uddeler store roser til sine 20 medarbejdere.
Gazelleprisen 2023
I dag driver Preben Lund både Gourmetvognen og Lundby Kiosken sammen med kæresten Berit Bjerregaard. De bor sammen i Horsens, men begge virksomheder er stadig forankret på Sydfyn. Gourmetvognen er at finde ved alle typer arrangementer – også lokalt på Sydfyn, hvor den her til sommer servicerer med god gourmet grillmad til både Liv og Glade Dageløkke, Hansted Live og Høje Bøge Open Air. Og så lægger den også vejen forbi Copenhagen Historic Grand Prix til august, som er Danmarks største motorsportsevent, og hvor der forventes at komme op mod 5.000 mennesker.
I 2023 modtog Gourmetvognen Børsens Gazellepris, som siden 1995 hvert år uddeles til de hurtigst voksende virksomheder i Danmark. En gazelle er en virksomhed, som i løbet af fire regnskabsår hvert år har haft positiv vækst og samlet set mindst har fordoblet omsætningen over de fire år. Det er kun aktieselskaber og anpartsselskaber som kan komme i betragtning til prisen og udgangspunktet for det første år er en omsætning på én million kroner.