Tak for blomsterne
AF MARTIN RAMSGAARD – Leder TØSINGEN, sept.
Det plejer at være fast rutine i midten af maj, at vi er en lille gruppe, der har stor fornøjelse af at mobbe Svendborg Kommune. For på den ene side er politikerne vældigt optagede af diversitet, skovrejsning og biernes velbefindende. For eksempel får de små folkeskoleelever blomsterfrø med hjem, som de kan så i haverne for biernes skyld. Og ved bl.a. Svendborg Bibliotek er der et lille bi-reservat, hvor de truede insekter kan søge tilflugt. På den anden side giver man så alle grøftekanter ude på landet en rundbarbering, netop som de første blomstrende planter er ved at komme op midt i maj. Det giver jo ikke rigtigt mening.
Men i år har Svendborg Kommune ændret deres taktik en smule. De har kun slået cirka halvdelen af rabatten, hvilket har medført et sandt flor af forskelligartede planter og farver i grøftekanterne. Samtidig har flere og flere landmænd sat jord af til flotte blomsterblandinger, og ikke mindst er der skudt et utal af solsikkemarker op, der giver et helt utroligt løft til vores i forvejen smukke ø.
Nu ved jeg godt, at jeg stikker hovedet i et hvepsebo, for hvordan vi skal slå vores grøftekanter, er jo lige så kontroversielt et emne som vindmøller. Men vi må jo konstatere, at argumentet om, at man ikke kan se hverken folk eller fæ, og trafikken bliver usikker ikke rigtigt holder. Faktisk så glider trafikken ret upåvirket af den forholdsvis høje bevoksning i dele af grøftekanterne. At man så kan synes, det er pænt med grøftekanter, der ligner veltrimmede golfbaner, det er en helt anden sag, og det er jo fair nok.
Om de mange blomster så rent faktisk er godt for bier og insekter, som har lidt de seneste år, er det nok for tidligt at sige noget om. Men som man kan læse andet sted i bladet, så er øens biavlere i hvert fald begejstrede, og jeg skal da lige love for, at der var en summen, da jeg lige skulle tage ovenstående billede af naboens blomstermark. Så tak for det.