Døden, den taler vi ikke om
ANNONCE
De fleste danskere taler ikke om døden. Det gør vi ikke i vores kultur. Vi beskæftiger os kun med døden, når den pludselig rammer os, og vi finder den uoverskuelig. Vi ved alle sammen godt, at vi skal dø. Og vi er også bevidst om, at dem, som vi elsker, de også en dag skal dø.
Hele livet igennem træffer vi beslutninger og gør os overvejelser inden vi tager endelig stilling til livets store som små spørgsmål. Livet giver os også svære udfordringer, hvor de valg, vi træffer, får betydning for, hvem vi er, og hvordan vi gerne vil huskes i eftertiden. Ikke alle beslutninger er nemme, da livets vej ikke er uden forhindringer.
Én ting er dog sikkert – døden har vi alle tilfælles.
What a Wonderfull World
Morten Bytoft er født og opvokset på Thurø og bor i dag sammen med sin hustru i sit barndomshjem på øen. Han har været bedemand i Svendborg i 20 år og er indehaver af Den lokale bedemand i Valdemarsgade 50 i Svendborg.
Når man taler med Morten Bytoft er man ikke et øjeblik i tvivl om, at han er meget bevidst om, hvor vigtigt det er med de tætte relationer i det Sydfynske. Her hvor han selv bor og er opvokset.
– Vi er et rigtig godt team af medarbejdere som alle er fra Sydfyn. Det betyder, at alle har det vigtige lokalkendskab og at vi bygger på det samme fundament og værdisæt, hvor den lokale forankring, fortroligheden og de tætte relationer er det helt centrale, fortæller Morten Bytoft som sammen med Helle Lynge, Fie Bytoft, Lene Kromann, Anders Nielsen og Rasmus Boe Hermansen udgør holdet hos Den lokale bedemand i Svendborg. Helle Lynge kender mange sikkert fra dansktoppen, hvor hun som lokal musiker fra Svendborg bl.a. er kendt for sangen ”Du skønne Danmark”. Hun synger ofte til begravelser og bisættelser, hvor de pårørende ønsker det, hvilket fint forenes med hendes arbejde som bedemand.
– Noget af det vigtigste ved vores arbejde er først og fremmest den gode dialog med de pårørende. Det betyder meget at der skabes tillid og tryghed, så den sidste afsked med deres afdøde bliver en god oplevelse. Vi giver os altid god tid til samtalen med de efterladte og fortæller hvilke muligheder de har. Vi skal tænke på, at den afdødes sidste vilje kan være meget individuel. Måske der har være en særlig relation til plejepersonalet, hvor familiens morfar levede den sidste tid af sit liv. Her har det betydning, at jeg som bedemand har lokalkendskabet. Det samme kan gøre sig gældende til blomsterhandleren eller gartnerne på kirkegården. Eller hvis den afdøde har skrevet i ’Min sidste vilje’, at børnebørnene gerne må male eller tegne på kisten. Alle sådanne detaljer er vigtige og kan have stor betydning, forklarer Morten Bytoft og fortæller om en helt særlig mulighed hos Den lokale bedemand i Svendborg.
– Vi har fået installeret et surround-anlæg udenpå en af vores rustvogne, som kan afspille et stykke musik, når rustvognen kører afsted efter den sidste afsked primært fra hjemmet eller hospice. Det kan måske lyde underligt for nogen, men vi giver muligheden til dem, som ønsker det. Jeg havde en bisættelse hvor tonerne fra ’What a Wonderfull World’, som den afdøde elskede, spillede mens de efterladte tog afsked og så bilen køre med kisten. Det var både smukt og naturligvis tilpasset forholdene, siger Morten Bytoft.
Den nærværende afsked
Ikke alle dør på sygehuset eller på plejehjemmet. Dør man derhjemme, så bør man, hvis de pårørende ønsker det, kunne blive hjemme indtil man bisættes eller begraves. Den lokale bedemand har derfor et mobilt køleanlæg, som kan holde den afdøde nedkølet i hjemmet.
– Vi kan med vores mobile køleanlæg foretage klargøring af den afdøde i hjemmet og give de efterladte muligheden for at tage afsked i de hjemlige omgivelser. Det betyder meget for rigtig mange mennesker, at have den ro i den første tid lige efter deres kære er gået bort, siger Morten Bytoft og fortæller, at man heller ikke behøver at skulle bede om fremvisning i kapellet, men at Den lokale bedemand i Svendborg også her giver mulighed for en mere personlig fremvisning for de nærmeste med en lille afskedsceremoni.
– Normalt har man fremvisning i kapellet indtil begravelsen eller bisættelsen, men ønsker man ikke at det skal foregå i kapellet, så kan vi tilbyde rammerne i et rum vi har indrettet hos os i Valdemarsgade 50 i Svendborg. Her kan man få tiden alene sammen med sine pårørende, hvor man for eksempel kan høre musik, synge en sang eller andet efter eget og afdødes ønske, og i ro og fred kan tage den nærværende afsked man ønsker, forklarer Morten Bytoft.
Min sidste vilje
Vi skal alle herfra på et tidspunkt. Livets sidste fase er døden. Det er ganske enkelt uundgåeligt, da livet er en forudsætning for døden, og det, der ikke er eller har været i livet, heller ikke kan dø. Morten Bytoft har døden tæt inde på livet hver dag. Og hans arbejde er altid med ordentlighed og det etiske perspektiv sat i højsæde.
– Der er mange traditioner forbundet med den sidste afsked, men vi lever også i en tid, hvor vi mennesker har individuelle ønsker til hvordan, det skal foregå, når vi skal herfra. Døden kan være svært at tale med sine nærmeste om. Der er derfor flere som vælger at komme ind til os hos Den lokale bedemand og hente ‘Min sidste vilje’ – et dokument som udfyldes med sine egne tanker og ønsker, og hvor man kan vælge at lade en kopi opbevare hos bedemanden. Det vigtigste er, at man husker at fortælle sine pårørende, at den er der, og hvor de kan finde den, siger Morten Bytoft.
Det er gratis at rekvirere og udfylde ‘Min sidste vilje’.