Det summer på Tåsinge
AF MARTIN RAMSGAARD
Der er er både flere blomster og flere, der holder bier. Så det ser godt ud for bierne.
Thorkild Hansen og hans datter Mathilde Feldskov har et fælles projekt. I den bageste halvdel af den gigantiske have bag huset i Grønnegade i Troense står en række bistader. Der er bier i tre af dem, men de vil gerne op på fire.
– Vi fik fire sidste sommer, men i løbet af vinteren døde den ene familie, men vi regner med, at vi snart kommer op på fire igen, fortæller Mathilde Feldskov. Det har været en fugtig vinter, og det er noget, bier ikke bryder sig om. Frost og kulde kan de sagtens klare.
De to gør opmærksom på, at de nok ikke er de mest drevne honningproducenter. De startede nemlig først sidste sommer, hvor de overtog bifamilierne fra en nabo længere nede ad Grønnegade.
– Jeg havde altid drømt om, at vi skulle have bier engang, men det var ikke rigtigt blevet til noget. Sidste sommer så Mathilde så en bi-video på YouTube, og så sagde hun, at nu skulle det være og samtidig ville vores nabo, Jens, gerne af med sine, fortæller Thorkild Hansen.
– Jeg flytter også snart hjemmefra, så det er rigtigt hyggeligt at have et far-datter-projekt, supplerer Mathilde.
Selvom det måske virker indviklet for udenforstående at kaste sig ud i honningproduktion, så har det været forholdsvist nemt. Der har været masser af erfarne folk at spørge til råds, både i området og i biavlerforeningen, og internettet er en ven, der kan hjælpe i alle situationer.
– Som jeg plejer at sige, så har Mathilde læst hele internettet, så hun ved det hele eller kan finde ud af det. Ellers har vi gode naboer, vi kan spørge til råds, siger Thorkild Hansen.
Lige nu har de to iklædt sig dragterne, så de ikke bliver stukket, og er på vej for at se, hvordan det skrider frem med honningproduktionen i staderne. Sækkelærredet i den obligatoriske røgmaskine er tændt.
Stadig populært
Ifølge Bo Petersen, der er formand for Svendborg og Omegns Biavlerforening, er Thorkild Hansen og Mathilde Feldskov meget typiske for dem, der begynder at holde bier. Der bliver flere og flere hobbyavlere og færre store professionelle honningproducenter.
– Jeg har indtryk af, at det er blevet mere populært de seneste år, og der er kommet flere til. Men det er avlere, der har et par bistader i haven for hyggens og interessens skyld og ikke for at tjene penge på honningsalget. De professionelle er der til gengæld kommet færre af, siger Bo Petersen.
Status i bistaderne i Grønnegade er ikke til, at der skal indsamles endnu en portion honning lige nu. Thorkild Hansen og Mathilde Feldskov kan også konstatere, at den gode familie i bistadet i midten stadig er den mest produktive.
– Sidst vi høstede, var der rigeligt. Både til os selv, og til at vi kunne sælge lidt ude ved vejen. Men det er ikke så vigtigt for os, at de er effektive, og vi har da stadig nogle kilo i skabet til os selv, siger Thorkild Hansen.
Ifølge Bo Petersen, så har bierne haft nok af nektar denne sommer, og fremtiden ser i det hele taget positiv ud for både bierne og de andre insekter. Rigtig mange landmænd på Tåsinge har sået blomsterblandinger på brakmarker, og flere og flere stykker med solsikker eller andre blomster er dukket op. Det giver næring til både bierne og de andre insekter.
– Almindelige afgrøder giver jo ingen næring og en afgrøde som for eksempel frøgræs, som jo skal bestøves, blomster jo kun i en kortvarig periode, derfor er markerne med mange forskellige blomster helt sikkert en positiv ting, siger Bo Petersen.
En anden positiv ting er, at Svendborg Kommune mange steder kun klipper den yderste del af grøftekanterne. Det betyder, at der er mange flere planter langs vejene.
– Det er jo svært at sige noget videnskabeligt, men man kan jo aflæse det på bilruderne. I flere år har der næsten ikke sat sig insekter på bilruderne, for vilkårene har været dårlige, og det håber jeg da kommer igen. Men det er jo ikke noget der sker på et par måneder, siger Bo Petersen.
Bierne tager det pænt
I Grønnegade har Mathilde Feldskov og Thorkild Hansen nu været igennem alle tre stader. Og bierne tager det pænt at få gennemrodet deres hjem. Der er ingen bier i buksebenene eller stik. Til gengæld må de vente lidt endnu med endnu en honninghøst. Og det er ikke fordi, der ikke er masser af næring i den store have, hvor det bugner med blomster og frugttræer.
Ambitionen er, at de næste sommer igen skal være oppe på fire bifamilier. Èn bifamilie kan huse op til 60.000 bier sidst på sommeren, så der kan være en del summen.
– En bi kan jo flyve otte – ti kilometer i jagten på nektar, så det er jo svært at sige noget om, hvor de henter det henne, siger Thorkild Hansen.
Men de to regner også med, at de bliver bedre og bedre biavlere og med biavlerforeningen, naboer og andres biavleres hjælp bliver mere rutinerede.
– Men det er nu ikke så svært. Man kan gøre det meget indviklet og meget videnskabeligt, og man kan gøre det meget enkelt. Det er, hvad man gør det til, og vi gør det meget enkelt, siger Thorkild Hansen.