Børnefamilier har genbrug højt på dagsordenen
AF MICHAEL STRANGE LORENZEN
RUDKØBING: For Folkekirkens Nødhjælp i Rudkøbing har 2024 været et begivenhedsrigt år. I april flyttede genbrugsbutikken fra Ahlefeldtsgade om til Østergade og til langt større forhold, og for nyligt rundede man 30-års fødselsdag her i byen. Samtidig lever vi i en tid med kraftig medvind for genbrug og ny anvendelse af ting, som andre ikke ønsker at eje længere.
Blandt andre børnefamilier har genbrug højt på dagsordenen, fortæller Pia Kjølby, som er butiksleder hos Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Rudkøbing.
– Vi kan tydeligt mærke, at der er en helt anden holdning end dengang, for eksempel jeg selv havde børn, hvor man måske anså det for lidt pinligt at købe genbrugstøj til dem. I dag er børnefamilierne meget bevidste om, hvad de går efter, siger Pia Kjølby, hvis yngste er 35 år, lige som hun har børn i begyndelsen af 40-erne.
Måske er ikke alt genbrug i de enkelte hjem. Det kan være, at der er en basisgarderobe af nyere ting, og der så suppleres med tøj, som er købt i en genbrugsbutik. Og der kan være virkeligt gode fund at hente, nævner butikslederen.
Svær økonomi
Netop en ø som Langeland har en ekstra dimension.
– Desværre lever vi et sted, hvor der er mange, som har en svær økonomi med begrænsede midler til rådighed, så det er vigtigt, at der er butikker som vores, de kan komme i og hente billige ting af ordentlig kvalitet, fastslår Pia Kjølby.
Så er der også nogle, der først og fremmest går i genbrugsbutikker af holdningsmæssige grunde.
– De mener, at det snart må få en ende med dette forbrugersamfund. At det ikke kan nytte, at vi bare bliver ved at købe nyt, eller at varer produceres i så ringe kvalitet, at de ikke holder længe. Derfor er en anden del af genbrug, at vi får ting repareret, indtil de virkelig ikke kan anvendes længere, eller at man laver upcycling, altså ændrer produktet, så det kan bruges til noget andet, påpeger hun.
Pia Kjølby nævner som et eksempel, at hun selv har planer om at lave en fuglestation ud af en gammel kaffekop med tilhørende undertallerken.
Folk, der vil give tøj og andre effekter til genbrug, kan enten henvende sig i butikken i åbningstiden, bruge den container, som Folkekirkens Nødhjælp har stående ved p-pladsen i Grønnegården eller stille dem i en særlig container på genbrugspladsen i Rudkøbing.
Denne særlige container styres af fire godgørende organisationer på skift. Man har ansvaret en uge af gangen.
– Her henter vi effekter hver dag. Der er mange gode ting, og nogle, hvor emballagen end ikke er brudt. Men der er desværre også ting, som overhovedet ikke kan bruges, og som ryger direkte på forbrændingen. Det virker af og til, som om folk ikke har orket at sortere selv og så overlader det til os. Vi har et glimrende samarbejde med genbrugspladsens pladsmænd, men de kan jo ikke være over det hele, så noget slipper igennem, påpeger Pia Kjølby.
Kan godt bruge flere
Der er 18 faste og to afløsere i butikken. Plus et par stykker, som hjælper til med at skaffe affald af vejen.
– Men vi kan sagtens bruge flere frivillige, så hvis man har lyst, må man meget gerne henvende sig. Den seneste, som har meldt sig, er selv kommet her jævnligt og synes, at det her er den ”fedeste” butik. Og tit og ofte får vi folk, som kender nogen her i forvejen, fortæller butikslederen hos Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik.
Der er selvfølgelig koordinering med hovedorganisationen, og butikken i Rudkøbing kan trække på konsulent Peter Sjursen, der dækker genbrugsdelen for Fyn og Sydjylland med tilhørende øer.
FOTO: Michael Strange Lorenzen