Altid over en halv kilometer bøger på hylderne
Bogby Langeland har udover bøgerne og loppemarkedet sat gang i saloner med foredrag og almindelig hygge på søndage eftermiddage
AF MICHAEL STRANGE LORENZEN
LEJBØLLE: Der er fortsat god gang i Bogby Langeland, som blev etableret i vinteren 2011/12 på Lejbøllegaard med det formål at skabe gode rammer for bog- og kulturlivet her på øen. Fremdeles står der cirka 30.000 bogtitler på hylderne, som der er cirka 550 meter af, fordelt på to etager i hovedbygningen, og som noget nyt har Bogby Langeland arrangeret saloneftermiddage på udvalgte søndage i vinterhalvåret.
Blandt andre har illustratoren Anja Gram, der står bag portrætserien ”Dronningerækken”, gæstet søndagssalonen.
Bogby Langeland drives af en forening med Søren Cilla som formand. Han er samtidig ejer af Lejbøllegaard, som han i sin tid købte med sin daværende kone. De kom fra det københavnske område.
– Egentlig ville vi gerne bo i Svendborg, men det endte med Nordlangeland. Hun længtes imidlertid efter sine ni børnebørn og tog tilbage til storbyen. Så stod jeg her som ungkarl med en flot ejendom på 500 kvadratmeter, der bestemt var værd at vise frem for andre, fortæller Søren Cilla.
Med inspiration fra Wales gik han i gang med det, der er blevet til Bogby Langeland.
– I Wales stod en greve, som ejede landsbyer i tilknytning til sit slot, i 1960´erne med et stort problem. Folk flyttede væk og ind til byen. Han fik så ideen til at lade folk bo gratis i sine huse i landsbyerne, såfremt de havde bøger at sælge og ville hjælpe til med at få en bogby op at stå, tilføjer Søren Cilla.
Godt købmandskab
– Det viste sig at være godt købmandskab, og vi har fået opbygget noget lignende her. Først alene som en forening med frivillige, senere suppleret med fire fleksjobbere, nævner formanden for Bogby Langeland.
Da der ikke tages entré, kendes det præcise besøgstal ikke, men han anslår det til cirka 10.000 årligt, mens foreningen tæller 65-70 medlemmer, fordelt over hele landet.
Når der kommer bøger ind, skal der selvsagt sorteres, og der kasseres da også en del. Men papiret kommer til genbrug, cirka 10 tons om året, med en stigende omsætning på det seneste på omkring 30 procent.
Sker det nogensinde, at der kommer en bog ind, som du ikke nænner at skille dig af med?
– Ja. Vi fik engang en bibel, der ikke så ud som noget særligt. Så kom der en kunde, som vidste, at det var en bibel, der kun var trykt i 42 eksemplarer. Jeg spurgte hende, hvordan hun kunne vide det. Hendes far var bogtrykker og havde trykt denne bibel, der kun var til brug for bispeembederne, fortæller Søren Cilla.
Der kom jævnligt forespørgsler på at købe denne bibel. Han stod altid fast på en pris på 15.000 kroner, som fik interessen til at dale.
– Men en dag kom der en mand, som ikke afviste med det samme. Han ville have lov til at tænke over det. Næste dag dukkede han op med 14.000 kroner i kolde kontanter. Han sagde, at det var, hvad han havde, og så gav jeg mig. Han fik lov at købe biblen, husker Søren Cilla.
Bogby Langeland udlodder penge til kulturelle formål. Senest har Møllehavehuset i Bøstrup (Foreningen er dannet med udgangspunkt i forfatteren og kulturformidleren Johannes Møllehave og dennes arbejder) modtaget 5000 kroner i anledning af sin 10-års fødselsdag.
Tilbage til Bogby Langeland. Foreningen kører i en god gænge. Søren Cilla har gjort sig nogle tanker om fremtiden.
– Men jeg er jo kun 72 år ung, så det er for tidligt at dele min tanker med offentligheden. Jeg er glad for, at stedet her tjener sit formål og er populært at besøge, siger han.
Udover bøgerne er der flere bygninger på Lejbøllegaard med alskens loppemarkedseffekter og genbrugsting.
Foto: Michael Strange Lorenzen