Landmand vil lave ny natur på Tåsinge

AF KIM BASSE
Om mindre end et år skal den lokale trepart for Det Sydfynske Øhav pege på de landbrugsområder, der skal omlægges til natur, skov eller vådområder. Her skal op imod 10 procent af det samlede areal på tværs af vandoplandet Det sydfynske Øhav omlægges til ny natur, skov eller vådområder.
Det svarer til det dobbelte af arealet på hele Tåsinge. Og netop på Tåsinge er der vilje blandt de lokale lodsejere til at omlægge landbrugsjord til natur.
På det sydlige Tåsinge har Ulrik Jacobsen Lunde 55,5 cirka ha. jord, eller hvad der svarer til cirka 55 fodboldbaner ved Stjoul Fiskervej. En del af det areal, vil han gerne have udlagt som natur med vandhul. Der er bare ét problem: Det må han ikke.
– Der må absolut ingenting ske fra kysten og 300 meter ind i landet. Punktum, siger Ulrik Jacobsen Lunde.
Gammel lov blokerer for ny natur
Over for Ulrik Jacobsen Lundes ønske om at lave vandhul og natur på sine jordlodder står Kystdirektoratet og håndhæver strandbeskyttelseslinen. Formålet med strandbeskyttelseslinen er at beskytte naturen og strandene 300 meter ind i landet i Danmark.
På den anden side opfordrer den grønne trepart landmænd til frivilligt at omlægge deres jord til beskyttet natur. Problemet er blot, at Strandbeskyttelseslinjen forhindrer landmænd i at omlægge deres jord til natur som vandhuller inden for Strandbeskyttelseslinjen.
Den natur, som Ulrik Jacobsen Lunde ønsker at skabe, omfatter blandt andet et vandhul til fugle og vildt. Men paradoksalt nok er årsagen til, at han ikke må lave den nye natur altså, at strandbeskyttelseslinjen skal beskytte den bestående natur. En stor del af Ulrik Jacobsen Lundes jord ligger derfor brak.
– Jeg synes, det er synd at køre over fuglenes æg, så jeg forsøger at lade være. Men det er efterhånden sådan, og det gælder jo for rigtig mange af de offentlige instanser, at de er lavet for at være på tværs. Det er lige meget om du skal bygge en carport, eller hvad du skal. Det skal helst tage et år eller to, og så er 90 procent af interessenterne stået af, siger Ulrik Jacobsen Lunde.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), til højre i billedet besøgte Sydfyn i midten af marts.
Minister: Det er et “paradoks”
Ulrik Jacobsen Lunde har tre jordlodder syd for Stjovl Havn. Netop området her har forskere fra både Aarhus Universitet og Københavns Universitet udpeget som et område med stort potentiale for at udvikle en rig biodiversitet.
Cirka 11 hektarer, svarende til en femtedel af Ulrik Jacobsen Lundes jord, er i den forbindelse forslået udlagt som beskyttet natur. Det gælder også den del, han netop ønsker skal udlægges som ny natur.
Hos Ministeriet for Grøn Trepart er man bekendt med udfordringen. Det fortæller ministeren for treparten, Jeppe Bruus (S), som åben for at se på muligheden for en dispensation for strandbeskyttelsen til vandhuller:
– Der er masser af paradokser og dilemmaer i det her, og jeg kommer til at kigge på det, uden at jeg lige i dag vil stå og lægge mig fast på den ene eller den anden løsning. Men selvfølgelig skal det på bordet. Det, jeg kan love de landmænd, er, at jeg lytter meget til, hvad de siger og tager det på bordet, og så bliver det en af de ting, vi kommer til at se på, siger minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus til Sydfynske Media.
Hos Svendborg Kommune håber man på, at have et svar omkring sommerferien på, om det kan lade sig gøre at tilpasse reglerne, så man undtagelsesvis kan gøre det lettere at etablere vådområder inden for strandbeskyttelseslinjen.
Læs også: Minister for grøn trepart besøger Svendborg
Om strandbeskyttelseslinjen
Strandbeskyttelseslinjen omfatter strandbredden og arealet op til 300 meter bag strandbredden – i sommerhusområder dog kun 100 meter eller mindre.
Strandbeskyttede arealer er forbudszoner, hvor der som hovedregel ikke må foretages ændringer af den eksisterende tilstand.
Kilde: Kystdirektoratet, Miljø- og Ligestillingsministeriet
Her finder du rammeaftale og faktaark om den grønne omstilling
Hos Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø finder du støtteordninger til omlægning til natur
Foto: Kim Basse
