Vi elsker Langeland – også 50 år efter vi startede på øen
ANNONCE
Nøglen til den gode arbejdsplads findes i et godt og positivt arbejdsmiljø. Det er grundstammen hos den langelandske tømrer- og snedkervirksomhed H. & M. Larsen A/S. Den gode arbejdsplads skabes ikke ved benhård topstyring, men i stedet ved at give den enkelte medarbejder medindflydelse på arbejdspladsen. Og den model fungerer rigtig godt hos H. & M. Larsen A/S.
– Vi har en flad struktur, hvor vi vægter højt at lytte til alles input og behov og samtidig tager medarbejderen med på råd i forskellige henseender. Når alt kommer til alt, så er det jo dem som har fingeren på pulsen ude på byggepladsen eller hjemme hos kunden, siger Jacob Larsen. Han har været i firmaet i 15 år og sidder med økonomi, projektopfølgning og marketing. I et tæt parløb med Lennart Rasmussen, som er daglig leder og tømrermester, tegner de den langelandske virksomhed sammen med 18 øvrige medarbejdere på Schnohrsvej 47 i Rudkøbing.
Navnet H&M står for Harry og Mogens – de to tømrermestre som grundlagde virksomheden i 1971 og som i dag er en af de største og ældste tømrer- og snedkerfirmaer på Langeland. I de første år lå virksomheden i Ahlefeldtsgade midt i Rudkøbing og flyttede i 1978 til større lokaler på Schnohrsvej. Siden er virksomheden vækstet og har i dag, som den eneste på Langeland, også låsesmed og låseservice under samme tag. Det skete med overtagelsen af Langelands Glas- og Låseservice i 2000.
Opgaverne for låsesmedene spænder bredt lige fra omkodning af cylindre, montering af nye låse, ekstra kopier af nøgler eller hvis man har behov for mekanisk og elektronisk sikring eller andre former for sikkerhed.
– Vores låseservice opererer lokalt på hele Langeland samt Tåsinge og Svendborg. Og da en af firmaets øvrige kernekompetencer er glasopgaver indenfor både glas, aluminium og træ, giver det nogle fordele for vores kunder, at vi har både låsesmed og glasafdeling i firmaet. Er man så uheldig at have indbrud i sit hjem, og skal have skiftet ruder eller større vinduespartier, står vi altid til rådighed til at rykke hurtigt ud både med låsesmed og glasmontører, forklarer Jacob Larsen og tilføjer at H. & M. Larsen A/S også udfører takseringsopgaver for en række forsikringsselskaber.
’Vi elsker Langeland’
Den lokale forankring på Langeland er vigtig og en del af virksomhedens DNA. Mange af medarbejderne bor på Langeland, og har derfor tætte relationer til foreningslivet på hele øen.
– Vi elsker Langeland og støtter mange af øens lokalforeninger. Det er vigtigt med et gensidigt tillidsforhold til lokalbefolkningen. Derfor støtter vi også op om det lokale foreningsliv, hvor vi bla. sponsorerer materialer til Kong Humble festugen og er med ved havnefesterne i Spodsbjerg og Bagenkop. Og så har vi nogle gode lokale leverandører. For eksempel STARK, vores nærmeste nabo på Schnohrsvej, så dem bruger vi nærmest som lager. Det giver virkelig nogle fordele at have en god og stabil leverandør som nabo. Samtidig er det effektivt på tiden, hvilket også er god service ude hos kunderne. Når vi giver en god service, så skaber vi også tilliden lokalt, siger Jacob Larsen.
Loft af genanvendte byggematerialer
H.&M. Larsen A/S udfører også en del renoveringsopgaver. En af de helt store opgaver var med tømrerentreprisen på den gamle skole i Rudkøbing, som nu er ombygget til 22 almennyttige seniorboliger.
– Det er nok den største ordre vi nogensinde har haft. Godt 12.000 timer på en renovering på halvanden år. Og så fik byggeriet Renoverprisen, som uddeles for Danmarks bedste renoveringsprojekter. Vi er meget stolte af resultatet og den flotte pris, lyder det fra Jacob Larsen og nævner at den grønne omstilling også er et omdrejningspunkt i den langelandske tømrer-snedker virksomhed. Efterspørgslen på bæredygtige løsninger vinder mere frem og så skal man være velforberedt.
– Der er mere og mere fokus på sortering og genanvendelse af byggematerialer. Vi sorterer meget mere end tidligere og er obs. på, at der bliver stillet flere krav om bæredygtige løsninger – også i udbud, forklarer Jacob Larsen og nævner et eksempel på Langelands Efterskole, som netop har gennemgået en større renovering, hvor bæredygtighed og brug af lokale ressourcer og håndværkere var et hovedfokus. Bla. blev byggeriet i høj grad opført af genanvendte byggematerialer.
– Vi har monteret et bæredygtigt loft af gamle byggematerialer på efterskolen. En reol på værkstedet af restmaterialer blev ryddet, og så havde vi faktisk de materialer vi skulle bruge til loftet. Det gjorde vi i et tæt samarbejde med skolen, hvor de selv satte deres aftryk på det kreative udseende. En ret sjov opgave, smiler Jacob Larsen.