Fra ’Pisseranden’ til Vandkantsdanmark

AF KIM BASSE
De kom rullende i to tidevandsbølger. ”Kjøvenhavnerne”. Først var der hippierne i 70’erne, som kom sjoskende i deres fodformede Eccosko med ”knæhøj karse” og Beatleshår. Svendborg var ”bred ymer”, og det kunne mærkes. Men det skulle blive endnu vildere.
Med coronapandemien kom anden bølge; ”luksus-bohemerne” med deres friværdi og ladcykler og en drøm om Cittaslow, hjemmepasning og ”work-life balance” med børnene og lillemor. Nogle af dem ”praler” endda med at være flyttet til, ”der hvor andre holder ferie”.
Tilflytning fra Storkøbenhavn toppede i 2021 med 795 tilflyttere, og selvom kurven er en smule aftagende med 537 tilflyttere i 2024, skal vi alligevel helt tilbage til 2016 for at finde et lavere antal. Her rykkede 515 ”Kjøvenhavnere” fra stenbroen til Geopark Sydfyn.
I alt har der ifølge Danmarks Statistik været en nettotilflytning fra København til Svendborg på 1.294 personer over de sidste 10 år. Men hvem er de egentlig de der halalhippier fra ”Lorteøen” og ”Nørrebronx”, og hvad kan Svendborg overhovedet bruge sådan nogle økoflippere til? De spørgsmål har vi blandt andet stillet i Rise Sparekasse, hvor man møder mange af tilflytterne.
– Mange af dem har stadig job i København. Enten pendler de ellers arbejder de hjemmefra eller en kombi af begge dele. Ofte har de en højere løn. Det betyder, at de har flere penge til forbrug og nogle har både højere forbrugsvaner og er vant til at bruge de kulturelle tilbud, siger Linda Kongstad, der er filialdirektør i Rise Sparekasse.
Tilflyttere fra København betyder meget for byen
Natur og nærheden til vand er det, der trækker. Det viser en undersøgelse fra Svendborg Kommune blandt mere end 550 tilflyttere fra 2022. Dernæst kommer emner som nærhed til familie – der er altså folk blandt kjøvenhavnerne, som har et tilhørsforhold til byen i forvejen – kultur, bymiljøet, gode vilkår for børn og gode boligpriser.
Ordet på gaden er, at Svendborg er den by i landet med både flest brune værtshuse og flest koncerter pr indbygger i landet. Dermed skulle både bymiljøet og kulturen være tjekket af. Kommunen byder blandt andet på et nyt flot legetårn på torvet samt strande en masse – what’s not to like? Især når man er 6 år og vandkanten på stenbroen er lig med ’Pisseranden’, som man i folkemunde kalder en del af indre by i København.
Gode boligpriser, som undersøgelsen også peger på, skal måske tages med et gran salt. For alt er jo som bekendt relativt. Ifølge Boligsiden ligger kvadratmeterprisen for et hus i Svendborg Kommune på 15.491 kroner efter årets første fire måneder i 2025.
I Hovedstaden er kvadratmeterprisen på vanvittige 35.729 kroner pr. kvadratmeter. Tager man Region Hovedstaden ud af ligningen, så ligger Svendborg Kommune godt og vel 2.000 kroner over gennemsnittet. Men når man er tilflytter fra netop Hovedstadsområdet, så er Svendborg alt andet lige lig med gode boligpriser.
– Det betyder meget at få tilflyttere fra København. Vi oplever ofte at tilflytterne kommer med kapital som følge af friværdi fra salg af lejligheder eller andelsboliger i København. Det gør at de kan købe huse i den dyre ende i Svendborg. Det har en afsmittende effekt på den samlede økonomi i kommunen, siger Linda Kongstad fra Rise Sparekasse.
Foto: Knud Mortensen
– Vi oplever ofte at tilflytterne kommer med kapital som følge af friværdi fra salg af lejligheder eller andelsboliger i København, forklarer Linda Kongstad fra Rise Sparekasse.
Foto: Rise Sparekasse