Jeg elsker at gå, men savner en sti

Anne Krøjer, der bor i Strammelse og er TØSINGENS nye klummeskribent, har en drøm om at finde de gamle kirkestier og lave vandreruter hen over Tåsinge.
Skærmbillede 2024-03-12 kl. 12.29.38

AF ANNE KRØJER

 

At gå er sundt – det ved vi alle sammen, og det har vi vidst til alle tider, lige fra Søren Kierkegaard til Bente Klarlund. Tankerne flyder frit og kreativt, og når man går sammen med andre, bliver samtalerne både lette og dybe på én gang. Mennesket er skabt til at gå kort og hurtigt, langt og med oppakning. Det er den allerbedste motionsform, hvis man bare skal vælge én. Og når først en sti er etableret, kan man sørme også løbe på den. Men det er allerbedst at gå igennem naturen igennem varierede landskaber, igennem mark og skov, langs strand og åløb.

Jeg elsker at gå tur og at udforske nye dele af vores dejlige ø, men som tilflytter føler jeg mig lidt på herrens mark. Oplevelsen af at vandre på Syd- og Vesttåsinge er lidt blandet. Der er en del tung trafik, og der er ikke mange muligheder for at komme væk fra vejene og ind i landskabet.

Jeg har gået Øhavsruten over til Langeland, den er smuk og dejlig, men den går helt uden om Syd- og Vesttåsinge. Derfor drømmer jeg om at etablere en spændende og varieret vandresti på Syd- og Vesttåsinge. Måske skal der være strækninger langs vandet? Måske gennem skove? Der skal helt sikkert være stop ved fuglene på Vejlen, ved Monnet og ved Skovballe havn og…?

Jeg drømmer også om at finde de gamle kirkestier, som helt sikkert har været her. Det er gjort andre steder i landet med stor succes, hvor århundrede gamle stier, der tidligere bandt gårde, byer og kirker sammen på kryds og tværs, er blevet genetableret til stor glæde for lokale og turister.

Det er ikke kun mig, der går med disse tanker: Naturstyrelsen under Miljøministeriet er i gang med et initiativ ved navn Naturstier. Om initiativet skriver Styrelsen: “Danmarks naturstier – en omvej værd” skal være et nationalt sti- og rutenetværk, som binder Danmarks natur sammen og skaber sammenhængende naturskønne ruter. Det øger tilgængeligheden til naturen for flere, skaber gode vilkår for friluftslivet og styrker formidlingen af de oplevelser, der venter derude.”

Jeg kunne ikke være mere enig! Projektet har netop fået 50 millioner kroner fra Nordea-fonden og lander dermed på et budget på 100 millioner. Det løber fra i år og frem til 2028.

Selvom Tåsinge er en ø, er jeg det ikke – med tanke på Donnes smukke citat fra 1624 ”No man is an island”. Derfor har den kommende vandresti og jeg brug for en gruppe af folk, som kan sætte lidt tid af til at lægge planer, undersøge ruter, tale med kommunen, tale med lodsejere, undersøge fonde, finde ældre mennesker på øen, der måske kan huske kirkestierne, og så videre. Derfor har jeg lavet en Facebook-gruppe, der hedder ”Vandresti på Syd- og Vesttåsinge 2024”, hvor der allerede nu ligger lidt inspirationsmateriale. Kig forbi gruppen og skriv til mig, hvis du har lyst til at være med.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment