Tage Elkjær inspirerede og gjorde en kæmpe forskel
AF MICHAEL GRUBE ANDERSEN
Tage Elkjær blev født den 20. marts 1940, og han voksede op i Rindum i Vestjylland, hvor foreningslivet var stærkt og en god ramme om opvæksten.
Efter realeksamen blev han elev i en manufakturforretning i Ringkøbing.
I 1963 blev et ophold på Idrætshøjskolen i Sønderborg starten på et karriereskifte for Tage Elkjær, og efterfølgende uddannede han sig som lærer på Den Frie Lærerskole i Ollerup, og supplerede efterfølgende med et årskursus på Danmarks Højskole for Legemsøvelser i København.
Allerede under sin uddannelse blev han tilbudt stilling som lærer på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, hvor han i mere end 15 år underviste i bl.a. idræt og foreningsliv.
Tage Elkjær blev i 1967 som 27-årig den første formand i Ollerup/Skerninge Gymnastik- & Idrætsforening.
Ollerup/Skerninges første formand
Sideløbende med sin uddannelse og sit arbejde som lærer i Ollerup engagerede Tage Elkjær sig i det lokale foreningsliv.
I midten af 1960’erne var der et godt samarbejde mellem de to lokale idrætsforeninger Ollerup Gymnastik- og Ungdomsforening og Vester Skerninge Skytte- Gymnastik- og Ungdomsforening.
Håndboldafdelingerne i de to foreninger havde i nogle år samarbejdet om vinterhåndbold i den store idrætshal på Gymnastikhøjskolen i Ollerup og om sommerhåndbold på græsbanerne ved Vester Skerninge Skole.
Der var ønske om at samle aktiviteterne i en fælles forening, og derfor blev der den 15. august 1967 kl. 20.00 afholdt Stiftende generalforsamling for Ollerup/Skerninge Gymnastik- & Idrætsforening i Vester Skerninge Forsamlingshus.
Vester Skerninge Friskoles skoleleder Svend Børge Jensen var dirigent, og til den nye fælles forenings første bestyrelse blev Bente Hansen valgt som sekretær, Henning Grube Andersen som kasserer og Tage Elkjær som formand.
Tage Elkjær var på det tidspunkt 27 år gammel.
Guldaldertid på Sydfyn
Fra sin ankomst til Sydfyn og i 20 år frem til 1984 var Tage Elkjær allerede fra en ung alder en foregangsmand, idémand, inspirator, organisator, træner og leder i en tid, som han efterfølgende i et flot mindeskrift fra 2007 kaldte “Guldaldertid på Sydfyn – Ollerup Cup in memory”.
Ollerup/Skerninge Gymnastik- & Idrætsforening voksede sig til Fyns største idrætsforening med 2500 aktivitetsmedlemmer i starten af 1980’erne, men den allerstørste bedrift var nok foreningens store håndboldstævne Ollerup Cup mellem jul og nytår.
I sommeren 1972 deltog unge håndboldspillere fra Ollerup/Skerninge i Partilla Cup i Gøteborg, og her fik de to unge håndboldledere og købmandssønner Carsten Lehrmann fra Ollerup og Leif Madsen fra Vester Skerninge ideen til, at Ollerup/Skerninge også kunne være vært for et stort håndboldstævne, og det første Ollerup Cup blev afviklet allerede samme år i julen 1972.
Ollerup Cup blev fra starten en stor succes med Tage Elkjær som en stor drivkraft.
Med Gymnastikhøjskolen i Ollerup som naturligt stævnecentrum voksede det til 2500 deltagere, der især overnattede på de lokale skoler under stævnet fra 27.-30. december hvert år.
Kampene blev afviklet i mange idrætshaller på Sydfyn, og fra 1977 også i den nye Vester Skerninge-Hallen, der blev indviet den 26. marts 1977, og hvor overskuddet fra Ollerup Cup var med til at skabe den nødvendige egenkapital til opførelse af hallen, der straks blev et naturligt samlingspunkt for lokalområdets idrætsaktiviteter og egnsfester.
Det var en milepæl i Tage Elkjærs formandstid i Ollerup/Skerninge.
Allerede i 1973 bidrog overskud fra det første Ollerup Cup til at købe foreningens første klubhus på Fåborgvej 59 i Vester Skerninge, og overskud fra Ollerup Cup har senere bidraget til etableringen af Vester Skerninge Tennisklub og til udvidelsen af Vester Skerninge-Hallen med motionscenter og klubfaciliteter.
Måske allervigtigst bidrog Ollerup Cup til den lokale sammenhængskraft på tværs af folk i de fem sogne Hundstrup, Ollerup, Ulbølle, Vester Skerninge og Øster Skerninge, hvor mange hundrede lokale borgere fra starten i 1972 til det sidste Ollerup Cup i 1992 hjalp til med afviklingen af det store håndboldstævne.
Unge og voksne i alle aldre var mellem jul og nytår involveret i alt fra at stå i boder til madlavning i gymnastikhøjskolens køkken og nattevagter på de lokale skoler, og hjælperne blev fejret med den store Takkefest, som fra 1977 blev afholdt i Vester Skerninge-Hallen den 30. december og inden da i Ollerup Forsamlingshus.
Det gav kendskab til hinanden og sammenhold på tværs, og var dermed en positiv kraft i udviklingen af lokalområdet.
Alt det var Tage Elkjær som foregangsmand og primus motor helt bevidst om, naturligvis samtidig med glæden over, at det hvert år lykkedes at samle så mange unge håndboldspillere, trænere og ledere til nogle unikke oplevelser og nye venner under Ollerup Cup, som næppe nogen deltagere og hjælpere siden har glemt.
Forstander på Nordjyllands Idrætshøjskole
Fra 1984 blev Tage Elkjær ansat til at etablere en helt ny idrætshøjskole i Brønderslev, hvor Nordjyllands Idrætshøjskole et par år senere i oktober 1986 blev indviet af HM Dronning Margrethe II.
Her var Tage Elkjær skolens forstander frem til 1993, og mange idrætsinteresserede unge fra Sydfyn var i de år på højskoleophold hos Tage Elkjær i Brønderslev.
Som pensionist flyttede Tage Elkjær tilbage til sin fødeegn i Vestjylland, hvor han boede i Ringkøbing og tit fik besøg af sine venner fra tiden på Sydfyn.
I Ringkøbing fortsatte Tage Elkjær sit foreningsvirke som en mangeårig, dygtig og engageret formand for Ældre Sagen Ringkøbing Holmsland.
Den 23. november 2024 blev Tage Elkjær bisat fra Ringkøbing Kirkegårdskapel.
Hvor Tage Elkjær virkede, satte han sig varige spor, og også her på Sydfyn er han en lysende stjerne, som vi aldrig glemmer.
På billedet ses Tage Elkjær, der om pensionist i Ringkøbing tit fik besøg af venner fra tiden i Ollerup/Skerninge, her til herrehåndboldkamp i Skjern på hjemmebane i Skjern Bank Arena mod GOG i 2021, hvor han sidder mellem Leif “Købmand” Madsen (tv) og den tidligere Ollerup/Skerninge topscorer i 1982-1983 John Møller Bruun.
Privatfoto