Syv helte
AF PER VINCENT
Med deres kraftige og brølende Bristol-Hercules-motorer, fløj en lille gruppe bombefly gennem den sydfynske forårsaften. De kom sydfra over Østersøen, de var på vej tilbage fra Kielerbugten, hvor de havde udlagt miner for at genere den tyske flåde.
De var ikke blevet opdaget, og nu var de på vej hjem til basen i England. De fløj lavt for at undgå tyskernes radar, men da de kom ind over Langeland, gik det galt. Et af de fem fly kom aldrig tilbage.
En enlig, tysk natjager havde fået øje på dem, og nu begyndte kampen.
Vemmenæs
De kom ud over åbent vand, og den tyske pilot valgte sit mål: RAF Short Stirling EF 137.
Maskingeværerne på de to fly hamrede gennem mørket, mundingsild og sporprojektiler lyste op. En god halv time før midnat eksploderede bombeflyet med et brag og styrtede ned på lavt vand på østsiden af Vemmenæs.
Syv unge mænd døde på stedet.
Mindestenen
En efterårsdag i 1989 fik Gunnar Kjær Mortensen på Tåsinge besøg. Det var Ruth Taylor fra New Zealand, søster til Douglas Vaughn, Stirlingens navigatør.
Gunnar Kjær Mortensen fortæller i Tåsinge Årbog, 1994, at han havde svært ved at bortforklare, at der ikke fandtes noget der markerede begivenheden. Så han gik i gang med arbejdet for at få rejst en mindesten, og den blev indviet på 50-års dagen, den 23. april 1994.
Hvor står den?
Mindestenen med de syv navne står på et lille græsareal ved bussernes vendeplads i den østlige ende af Vemmenæs by. Øverst på stenen, som i øvrigt er hentet på en mark i Frellesvig, sidder et bronzerelief. Det er skænket af 75. Squadron i New Zealand.
Tyskerne hentede de syv lig, de er begravet i Åbenrå.