Svendborg Kommune modtager europæisk kulturpris

Svendborg Kommune prioriterer kultur og understøtter kulturdrevne fællesskaber og har derfor fået den nystiftede, europæiske kulturpris og titel “Cultural Pearl”.
Cultural Pearls - apple

Svendborg Kommune fået netop fået den nystiftede, europæiske kulturpris og titel “Cultural Pearl”.
Prisen blev overrakt ved en ceremoni den 31. maj 2024 til formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Hanne Ringgaard Møller, som en del af programmet “Maritime Dage – Åben Ø”.

 

Social styrke gennem kulturfællesskaber
Cultural Pearls” er en nystartet europæisk kulturorganisation, der arbejder for at understøtte og skabe netværk mellem mindre byer i Østersø-regionen med markante kulturprofiler.

Interesserede byer søger om optagelse i netværket, og organisationen udvælger årligt 4 byer til optagelse. I udvælgelsen prioriteres byer, der understøtter og udbreder borgerinddragende kulturinitiativer med det formål at skabe sammenhængskraft, forankring og social styrke – også kaldet “social resiliens”.

Svendborg Kommune har søgt optagelse i netværket på baggrund af en række indsatser med fokus på at involvere børn og unge i kulturfællesskaber.

– Kulturfællesskaber for alle og i særlig grad børn og unges stemme i kulturlivet er en væsentlig del af værdigrundlaget for hele vores kulturpolitik i Svendborg, siger formand for Kultur- og Fritidsudvalget Hanne Ringgaard Møller og fortsætter:
– Samtidig er vi dybt optaget af at øge børn og unges trivsel. Derfor er det oplagt, at vores ansøgning fokuserer på at styrke kulturfællesskaber for børn og unge.

 

Prisen giver adgang til netværk og nye perspektive
Titlen betyder adgang til ny viden, projektmidler og et netværk, hvor “perlerne” giver konkret inspiration og sparring til hinanden gennem onlinemøder, seminarer og udvekslinger. Konsulent Pernille Laier Larsen fra Kultur- og Fritid, Svendborg Kommune og bibliotekar Eva Jensen fra Svendborg Bibliotek er netop kommet hjem fra “Culture for Resilience Forum” i Finland, hvor de har holdt oplæg om nogle af Svendborgs kulturindsatser for unge og gennem workshops fået sparring på konkrete problemstillinger.

– Det var vildt inspirerende og brugbart, og vi kommer helt sikkert til at trække nogle af de her ideer og oplægsholdere med til Svendborg, siger Pernille Laier Larsen efter hjemkomsten.

Svendborg Kommune har netop været værter for en delegation af gæster fra de øvrige perle-byer, der udover at deltage i “Maritime Dage – Åben Ø” bl.a. også har besøgt FLUK, AOF og Biblioteket, samt naturligvis deltaget i den lokale prisoverrækkelse af “Cultural Pearl” til Svendborg.

FAKTA
Organisationen “BSR Cultural Pearl” er støttet af EU-midler og forankret i Baltisk Råd.
De fire Cultural Pearls i 2024 er udover Svendborg Kommune, Kiel (Tyskland), Jakobstad (Finland) og Rûjiena (Letland).

 

Svendborgs Cultural Pearls-handleplan er baseret på tre indsatser forankret i projektet “Børn og Unges Mentale Sundhed”.

I begrundelsen for valget af Svendborg Kommune udtaler organisationens jury bl.a.:

Meget vigtigt fokus på unges mentale helbred og kultur; stærkt innovativ og involverende tilgang.

Prisoverrækkelsen fandt sted på Frederiksø efterfulgt af koncert med Peder Most Garden.

 

Svendborg Kommune har bl.a. fået “Cultural Pearl” prisen for sit fokus på at involvere børn og unge i kulturfællesskaber.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment