Slotsmøllen får luft under nye vinger
AF ERIK JØRGENSEN
Pludselig en mandag morgen i september 2022 lignede Tranekær Slotsmølle ikke helt sig selv.I løbet af natten havde den mistet en vinge.
Det var noget af et chok for møllelaugets medlemmer, for hvad er en mølle uden vinger? Og så endda en slotsmølle. Nej, vel…
– Siden har den stået uden vinger, fordi resten blev pillet ned, fortæller bestyrelsesformand Joan Madsen-Østerbye.
Gode råd var dyre, bogstaveligt talt, for et sæt nye vinger med det hele koster kassen. Men nu har hun en glædelig nyhed, fordi det gennem fondsansøgninger lykkedes at stykke 3,5 millioner kroner sammen til et nyt “vingefang”.
– Vi er afhængige af fonde, og vi har en fundraiser til at søge penge. Han har fået de 3,5 millioner kroner på plads fra forskellige fonde, og vi har bestilt og fået et godt tilbud på nye vinger fra Møllebygger Petersen i Aabenraa, siger Joan Madsen-Østerbye.
Joan Madsen-Østerbye står ved skiltet ved indkørslen, der fortæller den gode nyhed.
Møllebyggeren går i gang med forberedelserne i løbet af i år, og det er forventningen, at de nye vinger kommer på plads i 2025, så Tranekær Slotsmølle kan blive sig selv igen og atter snurre lystigt, og de frivillige i møllelauget kan male korn til mel, som sælges i butikken i magasinet.
Men det er nu ikke bare sådan lige, at vingerne kommer på plads uden et vågent øje fra Slots- og Kulturstyrelsen.
– Slotsmøllen er fredet, og det stiller en række krav fra myndighederne, forklarer Joan Madsen-Østerbye.
– Men for os er det vigtigt med vingerne, så vi har en “hel” mølle, og vi kan male korn af hvede og spelt. Det er en del af det hele, at vi kan sælge mel til publikum.
Tranekær Slotsmølle er jo ikke en hvilken som helst mølle, som den står der stout og knejser på en af Langelands utallige hatbakker ved landevejen nord for Tranekær Slot, og mange turister slår turen nysgerrigt forbi.
– Før corona havde vi omkring 7000 gæster i sommermånederne, og det vil selvfølgelig hjælpe på interessen, når vi får vinger på igen, er Joan Madsen-Østerbye sikker på.
Møllelauget har 12-15 frivillige, der hen over sommeren på skift passer og plejer slotsmøllen, både inde og ude. Det frivillige Langeland i en nøddeskal.
Og ikke nok med det, for det er faktisk imponerende, alt det de gennem årene har nået at gøre ved den gamle hollandske vindmølle fra 1846, der selvfølgelig er blevet noget vindblæst gennem årene.
En kærlig hånd fra top til tå. Med den ene restaureringsopgave efter den anden.
Både selve møllen, hvor publikum på de forskellige etager, broloft, kværnloft, stjernehjulsloft, lorrisloft og hatloft, kan få et indtryk af historiens vingesus, hvordan tingene fungerede i sin tid, og i magasinbygningen, hvor der i dag er café og udsalg af hjemmeproduktion.
– Det, vi hører, er, at turisterne er meget imponerede af det, de ser, når de har været rundt, smiler Joan Madsen-Østerbye.
Og den glæde fra publikum er det hele værd for det frivillige mølle-sjak, der i øvrigt netop har fået nye t-shirts med logo på brystet.
Fakta:
Tranekær Slots Vejrmølle
“Tranekær Mølle hørte under grevskabet i al den tid, der blev drevet mølleri. Møllerne enten lejede, fæstede eller forpagtede den. Tranekær vejrmølle har i flere hundrede år stået der, hvor den står nu, lidt nord for Tranekær by… Ifølge jordebogen fra 1703 lå den nemlig allerede den gang i Korsebølle….
Den mølle, som stadig står, er en hollandsk vindmølle, som blev bygget 1846. Før den tid var det en stubmølle, der malede mel i Tranekær….
Magasinbygningen, som ligger umiddelbart op ad møllen, er bygget før 1916… I magasinbygningen har de, der arbejdede der, i årevis skrevet en del interessante oplysninger på bjælker og vægge…
Tranekær Mølle ophørte med at fungere som mølle først i 1960’erne. Møllen er fredet i klasse B”.
Fra bogen “Møller og møllefolk – på Langeland”, Langelands Museum, 1982.
“Tranekær Slotsmølle, der gennem alle årene siden 1703 var ejet af grevskabet, blev i 1975 for et symbolsk beløb solgt til Danske Møllers Venner, som fik udført forskellige restaureringsarbejder, men derefter forfaldt møllen.
I 1982 begyndte Langelands Museum sit omfattende restaureringsprojekt på Tranekær Slotsmølle, og i 1985 blev den åbnet som museum. Tranekær Kommune overtog samtidig ejendomsretten, og Langelands Museum varetog driften af møllen.
I 2008 købte Tranekær Slotsmølle Laug’ møllen, og en flok ildsjæle driver og vedligeholder nu møllen, som er meget velholdt. Året efter blev møllehatten taget af for at blive renoveret.
I 2012 skete der indvendige og udvendige forbedringer/renoveringer blandt andet på grund af fugtskader.
I maj 2015 blev den gennemgående renovering af magasinbygningen færdig. Det er en fredet bygning, derfor blev alle mursten genbrugt ved renoveringen, og der kom nyt træværk på de tiltrængte steder”.
Møllelaugets hjemmeside
Slots- og Kulturstyrelsen og fonde
støtter nye vinger med 3,5 mio. kr.:
Slots- og Kulturstyrelsen: 906.000 kr.
Albani Fonden: 100.000 kr.
Louis Hansen Fonden: 150.000 kr.
Halbergs Fond: 50.000 kr.
Realdania: 906.000 kr.
AP Møller Fonden: 1.000.000 kr.
Marius Pedersen Fonden: 150.000 kr.
Rise Sparekasses Fond: 5.000 kr.
Augustinus Fonden: 160.000 kr.
Gedigent gammelt håndværk i Tranekær Slotsmølle, og mølleren sidder på sit kontor i annekset
Foto: Erik Jørgensen