Når lyset skygger: Langeland vil være Dark Sky Park

AF KIM BASSE
Det kan blive mørkt på Langeland. Meget mørt. Men mørket er din ven.
”Lyset skygger for mørket, plejer vi at sige. Vi har alt for meget lys”, lyder det fra Piet Dreiby, tidligere overlæge og leder af ungdomspsykiatrisk ambulatorium på Odense Universitetshospital. I foråret 2024 var han med til at stifte foreningen Dark Sky Langeland.
– Den enorme glæde ved stjernehimlen, som jeg oplever her i Tressebølle, er en stor, stor inspiration, og den vil jeg gerne sikre for andre også, siger han. Og med sin mangeårige erfaring fra Psykiatrien, ved Piet Dreiby, hvad han taler om:
– Vi har masser af forskning, der viser, at lysforurening forstyrrer menneskers trivsel. Forstyrret nattesøvn kan eksempelvis føre til psykiske forstyrrelser, allergier og andre dårligdomme, og dyr, som bliver tiltrukket af lys, bliver forstyrret. Vi kan se det på insekter, som svirrer omkring lamperne om natten. De dør, og det påvirker hele fødekæden, fortæller han og fortsætter:
– Alle de parametre vi kan tænke os med hensyn til helbred, trivsel, naturen og biodiversiteten, samler Dark Sky op på. Vi er vant til, at lyset er et gode, men nu skal vi pludselig tænke; hov, der er noget farligt ved overforbrug af lys. Så vi er oppe imod en flere hundredårig kultur”.
”Et fantastisk godt supplement til geoparken”
En Dark Sky Park er en international certificering, som gives af organisationen International Dark Sky Association (IDA). Det er et beskyttet område, der har til formål at bevare og beskytte den mørke nattehimmel og minimere lysforurening.
Organisationen har strenge krav som minimal lysforurening, hvor Mælkevejen skal være synlig for det blotte øje, samt offentlig adgang, hvis et område skal certificeres. I Danmark er Møn og Nyord certificeret som både Dark Sky Communities og Dark Sky Park, og siden er Bulbjerg i Thy og Mandø i Nationalpark Vadehavet blevet tilføjet listen af Dark Sky-parker.
– Vi er inspireret af Møn, og afsættet for at danne Dark Sky Langeland var etableringen af Geopark Det Sydfynske Øhav sidste år, som Langeland er en del af. Det her er et fantastisk godt supplement til geoparken, og vi kan se på de andre Dark Sky-parker, at de har gode erfaringer med at tiltrække turister”, fortæller Piet Dreiby og fortsætter:
– Og er der noget, Langeland har brug for, så er det turister, især her i vinterhalvåret. Dark Sky Langeland henvender sig i høj grad til økoturister, som er interesserede i at komme et sted hen, hvor der er garanteret mørke.

– Når jeg går ud på den her gårdsplads og på marken, er det en kilde til stor, stor glæde og inspiration at se stjernehimmelen, siger Piet Draiby, der er initiativtager til foreningen Dark Sky Langeland.
Foto: Kim Basse
Alarmerende forskning og optimistiske håb
Nødvendigheden af at begrænse lysforureningen tydeliggøres af de store krydstogtskibe, som sejler forbi ude i Langelandsbæltet. Når det sker blinker lysene derfra på væggene i stuen i Piet Dreibys gamle skovriderhus.
– Der er meget alarmerende forskning, der viser at, 99 procent af USA’s befolkning ikke er i stand til at se en klar stjernehimmel. I Europa er 60 procent af befolkningen ikke i stand til at se en klar nattehimmel. Hvis du tager ind til Rudkøbing, kan du ikke engang se en klar nattehimmel der”, fortæller Piet Dreiby.
Udover Dark Sky Park-certificeringen af Langeland arbejder foreningen på sigt for, at hele den UNESCO-godkendte Geopark Sydfyn på sigt opnår en Dark Sky-certificering.
– Det optimistiske håb er, at vi opnår Dark Sky Park Langeland-certificeringen om fire-fem år. Så det er et langtidsprojekt, siger Piet Dreiby.
En del af arbejdet for foreningen består i at opbygge samarbejder med andre aktører, oplyse og formidle projektet og forskning på området. Her har Dark Sky Langeland netop afholdt et foredrag af astrofotograf Jakob Andersen på Langeland Efterskole.
Foreningens næste arrangement er et foredrag om mørkets kulturhistorie af forfatter og historiker Poul Duedal den 30. april på Langelands Efterskole.
Om Dark Sky Langeland
Etableret i foråret 2024
Vil mindske lysforureningen til gavn for miljøet og den uforstyrrede natlige natur.
Vil formidle vigtigheden af nattemørke, natlige ture og andre konkrete initiativer til at mindske lysforurening.
Har som mål at gøre Langeland til certificeret Dark Sky Park om fem år.
Siden er ambitionen at få en Dark Sky Park-certificering til hele Geopark Sydfyn.
Et medlemskab af foreningen koster 100 kr. for 2025
Om Den Internationale Dark Sky Association (IDA)
IDA er en amerikansk nonprofit organisation.
Arbejder med at fremme forståelsen af mørkets betydning for insekter, planter, dyr og menneskets sundhed.
Godkender og udsteder Dark Sky Park-certifikater til lokale områder verden over.
I Danmark er Møn og Nyord, Bulbjerg i Thy og Mandø i Nationalpark Vadehavet certificerede Dark Sky Parker.
