Mød boglus og bier i Karen Filskovs nye bog

Børnebogsforfatter Karen Filskov er aktuel med ny bog “Et perfekt insekt”
Foto 1

AF MICHAEL GRUBE – Den Lille Avis SYDFYN

 

Børnebogsforfatter Karen Filskov, der er vokset op i Vester Aaby, er aktuel med ny bog “Et perfekt insekt”, der udkommer 10. maj 2024. Bogen indeholder figurdigte om danske insekter – både dem, der lever tæt på os, og dem, man næsten aldrig ser. Karens figurdigte lægger op til at læse på en intuitiv måde, for eksempel langs honningbiens ben og sølvfiskens hale.

 

– Selvom der lever insekter tæt på os i vores haver og huse, er vi mest opmærksomme på dem, hvis en hveps bliver nærgående, eller håret pludselig kribler af lus, fortæller forfatteren. Hendes små insektdigte præsenterer os for en mikroverden, der findes lige ved siden af vores egen.
- Det er nærmest en parallelverden, tilføjer hun, og denne næsten usynlige relation til os mennesker har jeg tænkt lidt over i digtene.

 

Karen Filskov brugte som barn i Vester Aaby mange timer i naturen. Måske fordi insekter er meget sanselige, syntes hun, de var sjove.
- I hvert fald var jeg vild med at gå i højt græs og fange græshopper og mærke den lille fyr bevæge sig inde i hånden, før jeg slap den fri.
Under bogens tilblivelse blev hun endnu mere opmærksom på insekterne omkring hende.
- Jeg opdagede, at der pilede småbitte dyr hen over mit køkkenbord. Det viste sig, at en hel koloni havde invaderet en pakke rugmel bagerst i køkkenskabet. Hun googlede sig frem til, at det var boglus. Som navnet antyder, kan de også slå sig ned i bøger, der sjældent kommer ud af reolen.

 

Foruden insekter, der lever tæt på os, skriver hun også om de insekter, vi næsten aldrig ser, såsom eghjorten, der har været uddød i Danmark, men som for få år siden blev genindført.

 

Om Karen Filskov
Karen Filskov, f. 1967 i Vester Aaby, er datter af kunstmaler Hans Peter Hansen og forfatter Birgit Filskov.
Hun bor i dag i Kolding. Det er ikke tilfældigt, at bogens tekst har grafiske former, forfatteren er uddannet på Designskolen Kolding i 2001. “Et perfekt insekt” udkommer på forlaget Vild Maskine og er hendes sjette bog. Bogen er en videreudvikling af konceptet i hendes anmelderroste “Skoven fra oven” (Gyldendal) og “Det sner med fjer”. Sidstnævnte blev udtaget til White Raven 2021, et internationalt børnebogskatalog med de fineste børnebøger fra hele verden, heraf tre fra Danmark. Karen har modtaget arbejdslegater fra Statens Kunstfond blandt andet til denne bog.

 

karenfilskov.dk

 

Karen Filskov med sin nye bog “Et perfekt insekt”.
Foto: Kurt Nielsen.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment