Lokal opbakning til Spar-købmand på Thurø

På kun to uger har 1138 thurinere – svarende til en tredjedel af øens befolkning – tilkendegivet, om de ønsker endnu en dagligvarebutik på Thurø. 92 procent støtter op om den nuværende Spar-købmand, mens otte procent siger ja tak til Rema1000, der har en byggegrund på hjørnet af Eriksholmsvej/Brovejen og tidligere har vist interesse for at åbne på denne side af dæmningen, men det satte en underskriftsindsamling og lokalpolitikerne en stopper for i 2017
IMG_6246

AF ERIK JØRGENSEN

 

Et stort flertal af de thurinere, der har sat navn på en underskriftindsamling, som Thurø Lokalråd fra 7. til 23. juni har gennemført hos øens Spar-købmand, er uenige i konklusionen i en detailhandelsanalyse fra rådgiverfirmaet Cowi: at der er plads til to dagligvarebutikker på Thurø.

Overskriften lød: “Lokalrådet vil gerne høre din mening: Er der behov for mere end en dagligvarebutik på øen?”

– Vi havde kun 14 dages tid, og vi er godt tilfreds med stemmeprocenten, fortæller Pia Hilsberg, sekretær i Lokalrådet, da hun henter de sidste underskrifter søndag eftermiddag.

– Vi har modtaget 1138 underskrifter, svarende til 33 procent af øens befolkning. 92 procent ønsker ikke endnu en dagligvarebutik, mens otte procent siger ja, gør Pia Hilsberg regnskabet op.

Baggrunden for Lokalrådets underskriftsindsamling er, at Svendborg Kommunalbestyrelse skal revidere kommuneplanen, og Plan- og Lokalsamfundsudvalget har besluttet, at detailhandel skal indgå som et tema.

– De igangsatte en periode, hvor vi kunne komme med ideer og forslag, og som lokalråd skal vi selvfølgelig høre og samle, hvad thurinerne mener, forklarer Pia Hilsberg, der inden svarfristens udløb søndag har sendt svar til kommunens digitale høringskanal.

 

Bodil Nielsen og Pia Hilsberg mødes ved indgangen og får en lille snak om underskriftsindsamlingen

 

Der er opbakning blandt kunderne i butikken.

– Selvfølgelig har jeg skrevet under og støtter Spar-købmanden, og da jeg fortalte det til min mand, sagde han, “nå, så må jeg også…”, siger Bodil Nielsen, der ved indgangen møder Pia Hilsberg på vej hjem med de sidste underskrifter.

Lise Jepsen: Vi skal kæmpe for vores Spar-købmand

Du er tilfreds med Spar?

– Simpelt hen…, smiler Bodil Nielsen.

Det samme er Lise Jepsen, der inde i butikken står i kø ved kassen:

– Vi skal kæmpe for vores Spar. Det er en god butik, og hvad de ikke har, skaffer de hjem, siger hun.

Lise Jepsen frygter, at endnu en dagligvarebutik på Thurø vil slå benene væk under de unge mennesker i Spar-butikken.

Lene købmand siger i en kommentar, at hun er glad for kundernes opbakning.

Thurø Lokalråd skrev på sin hjemmeside om baggrunden for underskriftsindsamlingen:

“Svendborg Kommune har i 2024 bestilt en analyserapport hos COWI om detailhandlen i Svendborg; rapporten foreligger nu og følgende konkluderes om Thurø: Det vurderes på baggrund af det samlede fremtidige dagligvareforbrug på omkring 114 mio. kr. at der er et tilstrækkeligt grundlag for to dagligvarebutikker på Thurø, også når der tages hensyn til den øvrige dagligvare struktur i Svendborg by.

Rapporten peger endvidere på en beliggenhed i øens vestlige ende, omkring Brovejen”.

Lokalrådet erindrer ligeledes om, at et forslag om endnu en dagligvarebutik på Thurø – også Rema1000 – var et stort debatemne i 2017, og den gang resulterede en underskriftsindsamling i, at 2098 borgere vendte tommelen ned for at sikre eksistensen for Spar-købmanden.

“Hvordan ser dette ud i dag? Det ønsker lokalrådet, som høringsberettiget, at få en pejling af og beder øens borgere om at give sin mening til kende. Mød op i SPAR og udfyld en stemmeseddel”. Det tilbud benyttede 1138 kunder sig af.

 

 

Foto: Erik Jørgensen

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment