Kunst i Svendborg?

AF NIS BOESDAL
Men hvem har lavet de fantastiske billeder? Og hvem har givet dem lov?
Der er klar forskel på det, vi kalder graffiti, og så kunst i gaderne, ”street-art”, som det hedder på moderne dansk. Det handler helt enkelt om omstændighederne. Hvis man maler ord eller billeder på privat ejendom uden tilladelse fra ejerne – eller på offentlige steder uden tilladelse fra kommunen – så er det graffiti og skal meldes til politiet.
Og ofte er det ikke så svært for os andre at se forskellen. Graffiti er som regel ord og bogstaver, ”fuck” er nok ret almindeligt, mens street-art tit er mere kunstneriske, motivbaserede billeder. Men fælles for begge former er, at de har eksisteret siden de vægmalerier, der indgik i historiefortællingen blandt hulemænd. Graffiti stammer fra det italienske ord ”graffo”, der betyder skrabning, altså en indskrift på klipper, vægge eller lignende.
Selvfølgelig kunne man bare forbyde det hele. Men hvorfor? Den Internationale Street Art Festival blev afholdt i juni sidste år, 2024, og mere end 50.000 forventningsfulde mennesker mødte op for at se kunstværker på Torvet i Brande. Byen Ålborg har i dag 84 gavlmalerier af høj kunstnerisk kvalitet og flere er undervejs. Vesterbro i København har mange smukke, og her på Fyn har Havnegade i Odense et flot maleri af Peter Birk fra 2018.
En ung mand i Paris, Jerome Coumet, voksede i sin tid op i et kvarter med tunge boligblokke, kontorer og industribygninger. Som voksen blev han borgmester i den del af byen, der i dag kaldes ”Boulevard Paris 13”. Han havde længe tænkt på de kedelige gavle som ”ubemalede lærreder”, så han inviterede kunstnere fra hele EU til at komme og male. Og i dag er 13. arrondissement i den grad et tilløbsstykke, nok ikke på højde med Eiffeltårnet, men både kunstnere og turister besøger området i meget stort antal.
Kunne vi gøre noget lignende i Svendborg?
Jeg bor selv i Rådhusgården, og her er mange ubemalede lærreder, uanset om du kommer fra Centrumpladsen, Ramsherred eller Gerritsgade, tunnelen fra gågaden ind til bilerne er sort som i kulsort. Man kunne godt drømme om en havmåge, en solopgang eller et skoleskib. Og vi behøver jo ikke invitere dyre kunstnere fra hele EU. Jeg har besøgt skoler i Ryslinge, Oure, Vester Skerninge, Rantzausminde osv., hvor der laves mange fine ting i kunstklasserne.
Og så har vi jo her på øen en lang tradition for at have nogle af landets bedste malere. Skal vi lave landets smukkeste by?
Foto: Christian Dan Jensen