’Kostumer fra Badehotellet’: Et visuelt bombardement på Kostumariet
ANNONCE
På Frederiksø i Svendborg er klitrækker og kostumer flyttet ind på Kostumariet. Her er nemlig sat en særlig udstilling op på Danmarks Kostumarium om den folkekære tv-serie Badehotellet.
Frem til den 3. november 2024, kan Kostumariets gæster derfor opleve de kostumer, som Amalie Dollerup, Lars Ranthe og Rosalinde Mynster bar, da de portrætterede Amanda, grosserer Madsen og Fie samt mange andre kostumer fra de populære badegæster på Badehotellet.
At det er lykkes for Danmarks Kostumarium og få både kulisser og kostumer til Svendborg er lidt af et scoop. Det fortæller daglig og kunstnerisk leder, Thomas Sjølander:
– Vi er fantastisk taknemmelige for at kunne præsentere udstillingen her, og jeg håber, folk går hjem med et visuelt bombardement. Jeg håber, at folk går hjem med sådan en god oplevelse af at blive mindet om, hvad det egentlig er for en fantastisk serie, siger han.
Klæder skaber folk – kostumer skaber storfilm
Ved siden af sit arbejde på Kostumariet, driver Thomas Sjølander virksomheden Sjølander Embroidery. Herfra har han lavet broderier til store filmperler som Harry potter, The Phanton of the Opera og Skønheden og udyret.
Thomas Sjølander er sig derfor pinligt bevist om beklædningens betydning – både på film og i teateret, men også ude i virkeligheden. For når du ser en politiker gå på scenen, og som skal ud med et budskab, så er der sjældent overladt noget til tilfældighederne, fortæller han.
Sådan er det også i filmens og i teaterets verden. Navnlig i Badehotellet. Margrethe Rasmussen, som har designet kostumerne til serien, har nemlig været ihærdig i sin research til kostumerne, fortæller Thomas Sjølander.
– Det fantastiske ved Margrethe er, at hun er en meget, meget grundig kostumedesigner. Tøj er er jo et umiddelbart sprog, som vi taler, når vi ser hinanden. Vi afkoder med det samme, hvordan vi er klædt. Det er egentlig, det greb og det sprog en kostumedesigner benytter sig af, når han eller hun skal give en karakter tøj på, fordi man tænker, ”hvad er det tilskueren eller seeren skal forstå, når vi ser den her person?”. Det er ekstremt gennemtænkt, siger han.
Thomas Sjølander er daglig og kunstnerisk leder på Danmarks Kostumarium på Frederiksø i Svendborg. Ved siden af driver han virksomheden Sjølander Embroidery, hvor han senest har lavet broderier til kostumerne i Ridley Scotts storfilm Napoleon.
Foto. Kim Basse
”Forløsende og helt fantastisk”
Badehotellets 10. og sidste sæson havde premiere den 3. marts 2024. Kostumariets gæster kan derfor se kostumerne fra serien, mens de samtidig kan ses i fjernsynet. Her vil den skarpe seer formentligt også have bemærket den personlige udvikling flere af karaktererne har gennemgået siden danskerne ignorerede kritikerne, og tog serien til sig som folkeeje.
Men det er måske de færreste, der har bemærket forvandlingen i karakterens tøj. Amanda, som man følger hele serien igennem, starter eksempelvis som den irriterende teenagepige i meget friske farver, som efterhånden går mere over i de violette og blå nuancer.
– Hun bliver gift med grev Ditmar, og så bliver hun skilt igen. Det kan man se på hendes kostumer, siger Thomas Sjølander og fortsætter:
– Der er rigtig, rigtig mange karakterer med i Badehotellet, så Margrethe Rasmussen har bevidst arbejdet med at give karaktererne hver sin farveholdning og karaktertræk i kostumerne, som er genkendelige. Det er jo ikke noget, som bliver plasket op i hovedet på dig som seer. Men du ser det alligevel, og på et ubevidst plan, så er det med til at underbygge den karakterudvikling, som foregår for alle.
– Jeg håber, at folk går herfra med en oplevelse af, at ”jeg vidste ikke, at der foregik så meget arbejde bagved i teatret, tv-serien eller filmen”. For Det er virkelig et stort arbejde. Det er et sejt arbejde, men når det lykkes rigtig godt som i Badehotellet, jamen så er det forløsende i en helt fantastisk forstand, siger Thomas Sjølander.
Udstillingen ’Kostumer fra Badehotellet’ kan opleves på Danmarks Kostumarium på Frederiksø i Svendborg frem til den 3. november 2024.
Læs mere på Kostumariets hjemmeside:
Om Danmarks Kostumarium
Kostumariet ligger på Frederiksø i Svendborg.
Det er et museum dedikeret til kostumekunst.
I år vises særudstillingen ’Kostumer fra Badehotellet’.
Udover særudstillingen kan Anne Marie Helgers fantastiske råberober og andre storslåede kostumer opleves i den faste samling.
Kostumariet har åbent 24. marts – 3. november 2024.
Åbningstider er:
Mandage holder museet lukket.
Tirsdag – søndag åbent kl. 10-16
Helligdage åbent kl. 10-16
Pris for voksne: 70 kr.
Pris børn under 12 år (i følge med voksne): Gratis