Intet livreddertårn ved Christiansminde Strand

AF ELEVER FRA SVENDBORG EFTERSKOLE – JOURNALISTLINJEN
I 2018, fik Svendborg kommune nemlig ideen til at bygge et livreddertårn, da de ville have bedre overvågning af alle strandens gæster. Efter byggeriet af tårnet, kunne man godt se et fald i dødsulykkerne på Christiansminde Strand. Men selv om det hjalp rigtig meget, valgte de at tage tårnet ned på grund af økonomiske problemer. Det skete i 2022.
Livreddertårne og tilstedeværelsen af livreddere på danske strande har vist sig at have en markant positiv effekt på badesikkerheden. Statistikker viser, at antallet af drukneulykker er faldet betydeligt i takt med, at flere strande er blevet bemandet med livreddere.
Livreddertårnes effekt på drukneulykker
I 2001 druknede næsten 80 personer i Danmark, mens tallet i 2021 var faldet til 50. Især blandt børn er antallet af drukneulykker faldet markant; fra 45 druknede børn i perioden 2001-2008 til kun 9 i årene 2009-2016. Denne positive udvikling tilskrives blandt andet TrygFondens indsats med at etablere livreddertårne og uddanne livreddere, som i 2022 gennemførte over 67.000 redningsindsatser, heraf 22 direkte livreddende aktioner.
Statistikker viser også, at der er markant færre ulykker på strande, hvor der er livreddere til stede. Livreddernes tilstedeværelse og oplysning til badegæsterne har en forebyggende effekt, hvilket understreger vigtigheden af deres arbejde.
Drukneulykker ved Christiansminde Strand i Svendborg
Der er ingen specifikke rapporter om dødsfald ved Christiansminde Strand i Svendborg i de seneste år. Generelt er drukneulykker ved badning relativt sjældne i Danmark sammenlignet med andre typer drukneulykker. I 2019 udgjorde drukneulykker ved badning kun 9% af de samlede drukneulykker, mens 82% skyldtes fald i vandet fra f.eks. kajer eller både.
For at forbedre badesikkerheden ved strande som Christiansminde anbefales det at etablere livreddertårne og sikre tilstedeværelsen af uddannede livreddere i badesæsonen. Dette kan bidrage til at reducere risikoen for drukneulykker og øge trygheden for badegæsterne.
Foto: Svendborg Efterskole