Her giver de deres butik en ekstra hånd
AF MICHAEL STRANGE LORENZEN
Medlemmerne af Dagli´Brugsen Bagenkop forsyner sig ikke alene med havregryn, kaffe, ost, kartofler og andre af hverdagens fornødenheder. De træder også til, når økonomien kræver det. Medlemmerne har ad flere omgange lånt brugsen penge. I første omgang 1,3 millioner kroner, og senere 100.000 kroner. Mere om det sidste beløb senere.
Lånet på 1,3 million kroner blev bevilget for godt fem år siden til en tiltrængt modernisering af blandt andet køle- og fryseskabe og ditto kummer samt nyt gulv. Pengene skal afdrages over 10 år, og på nuværende tidspunkt er der tilbagebetalt langt over halvdelen, 800.000 kroner.
– Vi har derfor fem år til resten. Det vil sige 100.000 kroner om året. Det skal vi nok klare, fastslår uddeleren i Dagli´Brugsen Bagenkop, Steen Juhl Pedersen.
Han og formanden kunne med glæde konstatere, at interessen var stor, da ideen om lån blev fremført i lokalområdet. Der blev derpå indkaldt til møder med typisk fem-seks medlemmer af gangen, så man havde god tid til at forklare og svare på spørgsmål.
– Det blev vel til seks lørdage med møder, og andre medlemmer ville også være med, men foretrak anonymitet, fordi deres økonomi er en privatsag. Det skal naturligvis respekteres, siger Steen Juhl Pedersen
Overrasket over ønske om kontonumre
Også bestyrelsesformand Poul-Arne Madsen er fortrøstningsfuld.
– Allerhelst ville vi gerne kunne låne i et pengeinstitut som mange andre, men bankerne vil ikke hjælpe os. Vi betragtes som udkant, så det er glædeligt, at medlemmerne i den situation vil hjælpe, siger han.
– Og vi har haft flere tankevækkende oplevelser. Da vi ringede til nogle af medlemmerne for at bede om deres kontonumre til brug for tilbagebetalingen, blev de overraskede. De havde afskrevet pengene, men selvfølgelig vil vi betale tilbage. Så kan vi vise, at vi er en troværdig partner, tilføjer formanden.
Det kan da også blive nødvendigt med en ny håndsrækning.
– Vi håber på, at vi kan komme til at låne fra en bank eller lignende. Vi har også haft besøg af en repræsentant fra Finanstilsynet og forklaret vores sag. Han vil gå videre med det, men det er i sidste ende politikerne, som bestemmer vilkårene, og som afgør, om vi og mange andre mindre brugser kan få samme vilkår som dem i de større byer. Og hvis de ikke gør noget ved problemet, vil vi meget gerne spørge vores medlemmer igen, siger formanden.
Større betaling til COOP
Senest i 2030 er der brug for en kapitalindsprøjtning på 1,5 million kroner. Der venter flere krav til køle- og fryseudstyr med mere. Brugsen vil også gerne have monteret såkaldte hyldeforkanter, altså elektroniske etiketter, som angiver priser.
– I dag foregår det manuelt, når en pris skal ændres. Det vil være dejligt og kunne frigøre en masse arbejdstid, hvis de kan sidde ovre i Coop og vise vores priser lige som andres blot ved et enkelt tryk for den enkelte vare, nævner Steen Juhl Pedersen.
Tilbage til de 100.000 kroner, som skulle skaffes til at løse et akut teknisk problem. Det tog blot Poul-Arne Madsen og en bestyrelseskollega en lille time at skaffe de nødvendige tilsagn. Derfor er han også optimist.
– Det er glædeligt, at lokalområdet bakker op. Vi kunne i den situation ikke tilbyde renter, men det var da også på et tidspunkt, hvor bankerne kørte med negative renter, siger Steen Juhl Pedersen.
Udgifter er der nok af. Blandt andet er bidraget til hovedorganisationen COOP steget fra cirka 400.000 til cirka 1,2 million kroner årligt på blot seks-otte år.
Til gengæld har der været hjælp fra andre, blandt andre ordningerne LAG og FLAG (henholdsvis Lokale Aktionsgruppe midler og Fiskeriets Lokale Aktionsgruppemidler) i flere omgange.
Foto: Michael Lorenzen