Fremtidens bæredygtige børnehus

Med 14 vuggestuepladser, 100 børnehavepladser og heldagslegestue til dagplejere på Thurø kommer der et stort og fleksibelt børnehus til øen
Bruges

AF ERIK JØRGENSEN, redaktør THURINEREN

 

Et nysgerrigt kig både udenfor og indenfor i bygningerne, der skal rumme det nye børnehus for enden af Brovejen på Thurø, kunne umiddelbart få én til at tænke:

Når håndværkerne at blive færdige til tiden? Regn, regn og atter regn har skabt kludder i planlægningen og mudret byggepladsen godt og grundigt til, og inden døre står ting alle steder, og ledninger hænger ud af lofter, vægge og gulve.

 

Men bare rolig, der er styr på det hele og orden i “roderiet”, og håndværkerne arbejder ufortrødent med hver deres. Inde og ude. Bygningskonstruktør Jesper Skovgaard Andersen, Svendborg Kommune, der viser rundt, fortæller, at dørene til dette spændende børneunivers åbner 1. september.

Ingen skal være i tvivl om, at det bliver fremtidens certificerede bæredygtige børnehus med plads til 114 børn:

 

Med 14 vuggestuepladser, 100 børnehavepladser og heldagslegestue til dagplejere på Thurø er det et stort men fleksibelt børnehus.

For at imødekomme alle behov og børnegrupper er børnehuset inddelt i fire “klynger”. Hver klynge består af to grupperum, egen indgang og toiletfaciliteter. Legepladsen er ligeledes delt i fire områder – legeplads til heldagslegestue, til vuggestue, til børnehave tæt på huset og til børnehave længere væk fra huset.

 

 

I det nye børnehus er der lagt vægt på bæredygtighed i en bred forstand:

  • Bygningen udføres som et DGNB-certificeret byggeri. Det betyder, at der er taget særligt hensyn til miljø, sundhed, økonomi og sociale forhold.
  • Der er lagt vægt på, at bygningen bliver funktionel. Det vil sige, at bygningen indrettes, så den kan opfylde de fleste ønsker fra de kommende brugere af børnehuset.
  • Placeringen af bygning og legeplads er nøje udvalgt, så det tilgodeser nærmiljøet – også uden for børnehusets åbningstid. F.eks. er legepladsen placeret ud mod de eksisterende boldbaner, og der sættes låger i hegnet, så legepladsen kan benyttes af alle øens beboere uden for åbningstid.
  • Uden for åbningstid kan parkeringspladserne også benyttes. Det kan aflaste parkering i forbindelse med fodboldkampe og lignende på Rønnebærvænget.
  • Selv om det bliver en stor institution, har det været vigtigt, at den skal føles “lille” for både børn og forældre. Derfor bliver der separate indgange til hvert grupperum, der også får flugtvej via dør ud i det fri. Altså ingen fælles hovedindgang, som vi ser i eksisterende børnehaver.
  • Derudover opføres der store udhæng på bygningen, hvor børn og voksne kan sidde i alt slags vejr og spise madpakker eller lege, og som kommer til at skabe sammenhæng mellem inde- og udearealerne. Det store udhæng har også den funktion, at det kommer til at beskytte bygningen mod vind og vejr. Der bliver ligeledes bygget store vinduespartier fra hvert grupperum, så alle nemt kan fornemme, hvad der sker på legepladsen, fornemme årstiderne.

 

Kilde: Svendborg Kommune.

 

Se plantegning af det nye børnehus

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment