Fortælling om mad og måltid

AF TORBEN WAHLSTRØM
Kan der være poesi i maden? Kan der være et skjult E-nummer med stor positiv virkning i det måltid vi spiser? Alle er velkommen i Svendborg Forsamlingshus til at opleve en fortælling om måltidet. Og før fortællingen, kan du sætte tænderne i et dejligt rundstykke doneret af Kvickly og en croissant fra økobageriet Leander.
Der er fortællinger nok om mad. Mange har oplevet, hvorledes kokken eller tjeneren fortæller en lang historie om den ret, vi som gæster snart skal tygge os igennem. Er der en god fortælling, om vinen vi skal drikke, så bliver den serveret samtidig med, at de udvalgte dråber skænkes. Vi hører om en ganske særlig solbeskinnet syd skråning i Sydafrika og en farmer, der beskar sine vinstokke på en unik måde. Eller om det velhængte oksekød fra en dansende friluft ko fra Drejø – en ø-ko, der har levet af frisk havluft og langsomt voksende græs.
Samtalekøkkenet
Der er fortællinger nok om maden, men hvad bliver der fortalt under selve måltidet? Kan vi forkæle måltidet således, at det sætter samtale i gang? Kan det være et forløsende måltid, ligesom mesterkokken Babettes i Karen Blixens fortælling om gæstebuddet? Er det ikke meningen med at spise sammen, at tungen skal løsnes? Ordet måltid er sammensat af to ord – det ene er mål, som vi kender fra modersmål, eller målløs – altså uden stemme. Vi kan altså tyde selve ordet som ’tid til at tale’. Men hvem skal man tale med, når der ingen er ved bordet, når ikke man samles eller når man, som mange gør i dag – bor alene?
Samtalekøkkenet er tomt. Mange af de moderne “samtalekøkkener” er kommet til at fungere på den måde, at mor kommer træt hjem fra Netto og smider poserne på gulvet. Så løber sønnen ind, åbner køleskabet og tar det sidste stykke pizza fra i går og cykler til fodbold. Nu ringer mobilen, det er faren, der fortæller at inde på arbejde har de fået gæster fra Japan, han er nødt til at gå ud og spise med dem. Endelig kommer datteren og smører en ostemad, hun skal over til en veninde, de har afleveringer i morgen.
Kom med til Italien
I Svendborg Forsamlingshus vil kokken, journalisten og historiefortælleren Nis Boesdal d. 6. november kl. 10 tage os med til bords. Udgangspunktet er det italienske køkken. Nis Boesdal inviterer os med på en rejse til Italien, hvor man har et anderledes forhold til måltidets dynamik og muligheder. Det poetiske køkken er ikke en almindelig kogebog med opskrifter og finurlige ingredienser. Det er mere en lovprisning af måltidets muligheder.
Nis Boesdal lover en underholdende formiddag med tid til eftertanke.
Alle er velkommen.
Der er kaffe og rundstykker fra kl. 9.15 og i dagens anledning også croissants fra Leanders bageri og italiensk ost og marmelade.
Det anbefales at sikre sig en billet på https://brugerforeningensfh.nemtilmeld.dk
Foto: Privatfoto