Efterår med alt, hvad det indebærer

AF JOHN MARIUS JØRGENSEN
Her i det lille træhus har vi nydt godt af gode naboers og venners gavmildhed. Der er tilflydt huset en masse af havernes produktion af grøntsager og frugt. Specielt har der været en overflod af blommer i år. Så der er blevet kogt blommemarmelade og lavet blommechutney, som nu bare venter på at blive nydt her i efteråret og til vinter. Der er blevet sat frugt og sukker til at trække på vodka i nogle måneder, så der er lækre likører til kaffen og desserterne hen over vinteren. Specielt glæder jeg mig meget til den brombærlikør, som står og venter på julens Ris á la mande.
Efterår betyder også jagttid. Et par meget gode venner skulle på besøg og medbragte en flot dyreryg. Det er jo et dejligt stykke kød, og vildtsauce er virkelig en sauce, der passer fremragende til små gule kartofler. Der er i øvrigt lige så mange måder at tilberede vildt på, som der er jægere og ægtefæller til jægere.
Da jeg var barn, tog tilberedningen af harer, fasaner og råvildt temmelig lang tid. Det betød, at kødet ofte var temmelig tørt, og man var nødt til at bardere stegen med noget røget spæk eller bacon. I dag er vi ikke så bange for lidt rødt kød. Men det betyder så også, at der godt kan komme til at mangle noget fond til at lave saucen af. Jeg startede derfor med at lave en fond af afpuds fra kødet, som jeg havde svitset af i en gryde sammen med gulerødder, løg og timian og kogt med vand og lidt rødvin. Af fonden lavede jeg saucen, som var smagt til med ribsgele og en lille smule Danablu ost og fløde.
Jeg valgte at skære rygfileterne fra benet. Rygbenet brunede jeg af i ovnen ved rigelig varme. Jeg brunede fileterne af på en pande i hed olie og lagde dem tilbage på rygbenet, hvorefter jeg stegte dem i ovnen i ca. 25 minutter. Da de kom ud af ovnen, lagde jeg et stykke bagepapir over stegen og dækkede det hele af med et viskestykke. Stegen stod så og trak i ca. 20 minutter, hvorefter jeg skar fileterne i skiver og anrettede det på et fad. Oven på kødet lagde jeg champignoner, som jeg havde ristet sammen med lidt røget spæk. Jeg serverede hvide og brunede kartofler til. Endvidere lavede jeg en ”Vin de by”- salat. Opskriften er som Waldorfsalat, blot kommer jeg revet gulerod i også, og i stedet for valnødder bruger jeg ristede solsikkekærner.
Min kone havde valgt en god kraftig rødvin til, men da jeg ikke drikker rødvin, havde jeg valgt en god øl, som gik fremragende til den gode mad. Det er en stor glæde, at det nu er accepteret at drikke en god øl til sin mad, og nu kan man købe rigtig gode øl i supermarkederne.
Det blev en hyggelig middag, og den varslede om mangen en god sammenkomst omkring bordet i den mørke vintertid, alt imens man drømmer om sol og sommer. Men alle årstider har jo som bekendt hver deres charme.
Rigtig god vinter og velbekomme.