Det smukkeste sted i Danmark

AF KIM BASSE
Sally var blot tre år, da familien lettede anker. Og da de endelig var hjemme i dansk farvand igen, havde hun tilbragt størstedelen af sit unge liv på en båd under fremmede himmelstrøg.
– Jeg kunne jeg slet ikke huske Danmark, men det har været sjovt, fortæller Sally, som familien Bækholm/Ørnebjergs yngste medlem hedder.
I 2019 tog hun sammen med mor og far, Sanne Ørnebjerg og Troels Bækholm, ud på en lang, lang rejse; en verdensomsejling på 40.000 sømil over tre verdenshave med besøg i mere end 30 lande og med ophold på et utal af øer undervejs.
Først efter fire års sejlads gik familien i land på Sydfyn i juli 2023. Ruten, de sejlede, var den blandt søfolk kendte Flip-Flop-rute, som farmand, Troels Bækholm, kalder den:
– Ja, eller Margueritruten. Man sejler sydpå indtil smøret bliver blødt, og så drejer man til styrbord mod De Kanarisk Ører og over Atlanten til Caribien, fortæller han.
”Det er virkelig et Paradis hernede”
I dag bor familien i Vindeby på Tåsinge. Troels Bækholm, som oprindeligt er bådebygger, arbejder i dag som bådtaksator, mens Sanne Ørnebjerg arbejder i en HR-funktion hos Mærsk i Svendborg. Og på trods af fraværet af hvide sandstrande, palmer og blå laguner, nyder familien livet i Det Sydfynske Øhav.
– Det er det smukkeste sted i Danmark, siger Sanne og bakkes straks op af Troels.
– Det er det faktisk. Uden pis, havde jeg nær sagt, men det er virkelig et Paradis hernede, og vi har efterhånden set en hel del Paradis rundt omkring. Men det her kan også bare et eller andet helt specielt. Det er skønt og smukt og flot, siger han.
Inden familien Bækholm/Ørnebjerg kom til Sydfyn, boede de i København. Både Sanne og Troels er dog oprindeligt fra Sydfyn, men det var mere end bare det, der gjorde, at de kastede anker på Tåsinge, da de kom hjem til Danmark igen i sommeren 2023.
– Der er så mange muligheder hernede. Der er festivaler og Skarø is, og der er så mange steder, man lige kan droppe ind, og man bliver ikke låst fast, når man tager herned og sejler. Altså du er ikke tvunget til at enten ligge i en havn eller sejle, siger Sanne og bakkes igen straks op af Troels:
– Du kan næsten altid komme et sted hen. Hvis vindretningen ikke passer, så du ikke kan komme op til Lundeborg og få et stjerneskud, jamen så falder du bare af og sejler ned til Rudkøbing. Når du sejler, har du altid noget at kigge på, og vi har så mange gode ankerpladser, man kan smide krogen i. Det er så smukt, siger han.
Rejste uden sejlererfaring
På Flip-Flop-ruten gik familiens tur fra Caribien videre gennem Panamakanalen til Galapagos og tværs over Stillehavet til et sted, hvor mennesker engang blev spist i Polynesien.
Det var på cirka samme tid, man så vidt vides sidst gjorde det, som den folkekære musiker John Mogensen sang sin sang Polynesien. Så vidt vides, fordi Troels under familiens ophold på øgruppen fik opskriften på langtidsstegt menneske.
– En voksen mand på din størrelse skal have cirka otte timer i en jordovn, siger han til Maritim Guide Sydfyns udsendte og griner. Om der er sandhed bag ordene, må man konsultere en fransk polynesisk kogebog om, men journalisten kom dog fra skibet med alle lemmer i behold.
Det samme gjorde familien Bækholm/Ørnebjerg fra Fransk Polynesien. Herfra blev autopiloten tilmed introduceret.
– Troels fortalte, at vi ikke havde nogen autopilot, så jeg skulle stå der og håndstyre. Efter de første 21 dage, var jeg godt nok ved at blive lidt træt, siger Sanne og sender manden et lettere bebrejdende blik gennem smilet, som straks afstedkommer en ny latter hos manden.
– Den eneste sejlererfaring, du havde, var som passager på Ærøfærgen. Hvis autopiloten gik i stykker, og der skete ét eller andet, så ville du stå der som en rookie og skulle lære at styre selv, svarer han med et grin.
Men på trods af glødende polynesiske jordovnene, nåede familien dog derfra med hele besætningen og alle fingre og tæer i god behold. Herfra sejlede skibet til Papa Ny Guinea og Sydøstasien igennem Det Indiske Ocean og op gennem Det Røde Hav til smukke Sydfyn.
– Men jeg synes altså, du trak den lidt langt uden autopilot hele vejen fra Danmark til Polynesien, siger Sanne og griner også.
Privatfoto