Debataften med Mathilde Walter Clark om Det Blinde Øje
AF STEEN TINNING
FolkeAkademiet Sydfyn inviterer til debataften med Mathilde Walter Clark, torsdag den 7. november kl. 19 på Stationen i Vester Skerninge.
Mathilde Walter Clark har skrevet både romaner, noveller, essays og dramatik og modtaget flere priser og legater for sit forfatterskab, heriblandt Årets Fund fra Carlsberg fonden i 2005 og Jan Sonnergaards Mindelegat i 2020. Hun er født i København, vokset op i Danmark hos sin danske mor og tilbragte fra 11-årsalderen sine somre hos sin amerikanske far i St. Louis i USA. Hun har en magistergrad i dansk og filosofi fra Roskilde Universitet og New York University og har boet og rejst mange steder i verden.
I 2004 debuterede hun med romanen Thorsten Madsens Ego og har siden bevæget sig frit mellem genrer. Gennembrudsromanen Lone Star blev præmieret af Statens Kunstfond i 2018, nomineret til DRs Romanpris i 2019 og er siden udkommet i USA. I 2023 udkom det genrebrydende værk, Det blinde øje, som Weekendavisen kaldte “en eminent hybrid mellem roman, essay og graverjournalistik”. Det blinde øje er vinder af Weekendavisens Litteraturpris og nomineret til en række andre priser.
I Det blinde øje rejser Mathilde Walter Clark en lang række spørgsmål om minksagen. Hvorfor stod vi pludselig i døde dyr til knæene? Hvem var de egentlige ofre? Hvem var de skyldige? Er der overhovedet nogen der går fri? Og hvad sker der med os, når dyrene bliver fortrængt fra vores historier? I det øjeblik man opfatter dyrene som dyr og ikke som ting ændrer historien sig fundamentalt.
Som var det en kriminalgåde følger Mathilde Walter Clark et andet spor end medierne. Sporet fører ud i verden—til gaskamrene i USA, til korruptionsbekæmpelse i Kina, og til opdagelsen af hvordan man hjemme i Danmark slanker en mink. Undervejs bliver mediedækningen og de historier vi bliver præsenteret for taget under grundig og kritisk behandling.
Det er en debataften som tilbyder et helt nyt perspektiv på et stykke Danmarkshistorie, vi troede vi kendte – og på os selv.
Foto: Lærke Posselt