De kom lavt med 650 kilometer i timen

En amerikansk B17 Flyvende Fæstning var på flugt fra en tysk Messerschmidt, og det så slemt ud.
BIM/DOMINIQUE QUET/MAXPPP
POMPIERS ET CANADAIR
Incendie sur les flancs d'une colline . Des hommes et des pompiers luttent contre le feu. Un avion Canadair, bombardier d'eau. Secours.

AF PER VINCENT

 

Det var to, arbejdsduelige heste der trak harven hen over den tørre jord på en mark i nærheden af Bregninge. Det var april 1945, og der var stort set ingen traktorer, så den unge mand, der havde fat i tømmerne, var vant til at arbejde med hestene.

 

Jeg nåede ikke at blive bange
Han så dem, før han hørte dem.

En gruppe engelske Mosquito jagerbombere kom drønende lige hen over ham, og larmen fra de kraftige motorer var øredøvende.

– De fløj utroligt lavt, og pludselig kom de op over den bakketop jeg gik på. Jeg havde ikke hørt dem, og de kom med 650 kilometer i timen. De var så langt nede, at jeg tydeligt kunne se piloterne, og først da de fløj forbi mig, kom lyden. Det fik hestene til at gå amok, de rendte rundt på marken med harven efter sig, og det tog lidt tid at få styr på dem. Jeg nåede ikke en gang at blive bange, så hurtigt gik det. Senere fandt jeg ud af, at de var en del af en større gruppe på vej til København for at bombe Shell-huset.

 

En B17 blev skudt ned
Ejvind Skov har en knivskarp hukommelse, han husker det hele som var det i går. Farverne, lydene, fornemmelsen.

– Jeg glemmer det aldrig, og det var jo voldsomme oplevelser. Engang blev jeg virkelig bange for hvad der kunne ske. En amerikansk B17 Flyvende Fæstning var på flugt fra en tysk Messerschmidt, og det så slemt ud. Vi kunne se det hele mens det foregik, der væltede en tyk, sort røg ud fra bombemaskinen, og jageren blev ved med at skyde på den. Jeg kan tydeligt huske lyden fra maskingeværerne. Den store B17 steg og faldt hele tiden, og pludselig kom braget, da den eksploderede og styrtede. Der var jeg virkelig rystet og løb hjem, fortæller Ejvind Skov.

Dem der så det undrede sig over hvorfor besætningen på bombeflyet ikke skød igen. Det viste sig, at ti mand var sprunget ud over Ærø, så der var kun to tilbage da maskinen styrtede.

 

Kiel i flammer
Ejvind Skov har også set hundredevis af bombefly komme hen over Tåsinge. B17 om dagen og Lancaster om natten, på vej til Tyskland.

Han fortæller, at de oppe fra Bregninge kirke hver aften kunne se Kiel i flammer, han hørte den voldsomme ildkamp mellem tyskerne og frihedskæmperne i Skattergade, der endte med, at tyskerne sprængte et hus væk.

– Det dukker stadig op, og det er virkelig som om det var i går. I den store sammenhæng er det jo bagateller. Jeg forstår godt flygtningene fra de lande der er hærget af krig, siger Ejvind Skov.

I 1950 var han chauffør for general Dwight D. Eisenhower, og hans bedstefar var med i 1864-krigen. Men det er to andre historier.

 

Fra arkivet
Vi har dykket ned i arkiverne og fundet nogle gode lokalhistoriske artikler fra de første år TØSINGEN blev udgivet. Artiklerne er skrevet af journalist Per Vincent som i mange år var tilknyttet magasinet. Per Vincent gik bort i november sidste år – men hans skarpe blik på de gode fortællinger fra hele øen lever videre i spalterne.
Over de næste udgivelser af TØSINGEN har vi besluttet at genudgive nogle af disse gode lokale historier fra Tåsinge.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment