Dagplejen fejrer 70 år med havefest på Thurøhus Plejecenter

Der var dækket op til havefest med farverige balloner og fælles hygge mellem “to generationer” på Dagplejens Dag.
Skærmbillede 2024-05-26 kl. 22.06.43

AF ERIK JØRGENSEN

 

Beboere og personale på Thurøhus er gæstfri, og de inviterer gerne gæster udefra for at skabe lidt liv i den daglige trummerum. Derfor åbnede de havelågen fredag 24. maj til Dagplejens Dag, hvor de fik besøg af en halv snes kommunale dagplejere og alle børnene. Der var dækket op til havefest med farverige balloner og fælles hygge mellem “to generationer” en times tid om formiddagen.

 

Børnene har malet på natursten, som de har med som gave til plejehjemmets beboere i anledning af, at den kommunale dagpleje i Danmark fylder 70 år. Festbordet er dækket op med lækkert mundgodt, saft, kage og frugt, som lokale butikker, Spar-købmanden, Thurø Bageri og Æbelø Frugt & Grønt, har bidraget med. Solen skinner fra en blå himmel, og det rød/hvide dannebrog er hejst i plejehjemmets flagstang for at markere denne festlige dag, hvor den ældste er 101 år og de yngste har noget at komme efter.

 

Det var Mødrehjælpen, der i 1954 tog initiativ til det, vi i dag kender som dagplejen. Det skete blandt andet for at støtte børnefamilier, der havde “uhensigtsmæssige arbejdstider”, som det hed sig, eller hvis børnene ikke kunne fungere i kollektivt miljø i en børnehave. Der var tale om hjælp til privat pasning, og der blev i sin tid oprettet omkring 100 hjem årligt.

Ni år senere, i 1963, blev lovforslag om anerkendelse af kommunal dagpleje som pasningstilbud til alle forældre fremsat i Folketinget, og det blev vedtaget i 1964.

I 1970 blev Dagplejemødrenes Fagforening stiftet som en del af Dansk Kommunalarbejder Forbund – det senere FOA. I 1980 blev titlen dagplejemødre erstattet med dagplejere i ligestillingens navn, og året efter var der kommunal dagpleje i samtlige 275 danske kommuner.

Dagplejerne besluttede på deres landsmøde i 1991 at indføre Dagpelejens Dag i maj, og den første dagplejedag blev fejret 21. maj 1992, under sloganet “Dagpleje – tryghed for børn”. Dagplejedagen er en dag hvor der sættes fokus på dagplejen som et sted hvor børn og voksne trives med hinanden.

Således også denne dejlige majdag i 2024 mellem to generationer på Thurøhus Plejecenter.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment