Anna fra Kværndrup arbejdede frivilligt i Sydfrankrig

Anna fra Kværndrup arbejdede frivilligt i Sydfrankrig, fik nye venner og lærte fransk sprog og kultur
20240214_133324[1]

AF MICHAEL GRUBE – Den Lille Avis SYDFYN

 

Her i foråret 2024 tog 20-årige Anna Corydon Kragh fra Kværndrup til den lille by Éauze i det sydlige Frankrig for at arbejde frivilligt på en rideskole i 6 uger.

 

Anna afsluttede sin gymnasiale uddannelse på Midtfyns Gymnasium i sommeren 2023, hvorefter hun begyndte sit sabbatår. Planen var, at hun skulle ud at rejse i efteråret samme år, men hendes planer måtte udskydes, da en operation i september kom i vejen. I det halve år derefter holdt Anna sig beskæftiget med genoptræning, et deltidsarbejde hos forlaget Praxis, frivilligt arbejde for Lambda i Odense, selvstudier i japansk samt en myriade af fritidsinteresser.

 

I efteråret 2023 forhørte Anna sig lidt rundt blandt venner og bekendte. Der kom forslag om at rejse med en højskole eller en af de mange organisationer, der arrangerer grupperejser for unge mod betaling. Når man som ung dansker vil ud at rejse, findes der et væld af muligheder. Det har flere af Annas venner gjort brug af. Dog havde Anna et ønske om at komme af sted så billigt som muligt, i et kortere tidsrum og samtidig udfordre sig selv. Hun ville så at sige gerne rejse uden et sikkerhedsnet, for at få så autentisk en oplevelse som muligt og det meste ud af turen.

Løsningen kom i form af en hjemmeside, worldpackers.com, hvor frivilligt arbejde gives i bytte for kost og logi. Hjemmesiden opkræver et årligt kontingent på 399 kr. – en del af garantien for at medlemmerne kan være trygge ved samarbejdet – og det tog lidt tid at finde rundt i alle opslagene derinde, men da Anna først havde gennemgået tilmeldingen og fået oprettet sin profil, kunne hun begynde ansøgningsprocessen.

 

Første forsøg endte i et afslag, men den anden besked Anna sendte blev hurtigt besvaret af Sylvia, ejeren af rideskolen Centre Équestre Équi’ose, som havde brug for hjælp med staldarbejdet og hestene.
Til gengæld for 5 timers arbejde dagligt tilbød hun kost, logi, sprogundervisning og ridelektioner.

Der kom hurtigt en aftale i stand om, at Anna ville bo på gården i perioden 12. februar til 24. marts 2024. Derefter var der bare tilbage at bestille transporten ud og hjem igen.

 

Anna fortæller:

– Formålet med rejsen var at forbedre mine franskkundskaber og at opleve nye aspekter af den franske kultur i egen person. Jeg har tidligere tilbragt omtrent 2 måneder i Brest i det nordvestlige Frankrig, da jeg i 2021 deltog i en Erasmus-udveksling, og siden da har jeg gået med et ønske om at vende tilbage til landet.

 

– Rejsen bød dog på et par udfordringer. Det er en selvfølge, når man rejser alene, tror jeg. Jeg missede for eksempel en af mine busser, da den foregående var forsinket, og fandt ud af, at der ikke sker ret meget på en mandag i det sydlige Frankrig. Det endte med, at jeg måtte tomle. Heldigvis blev jeg tilbudt et lift af en af de lokale, som kunne fortælle meget om områdets historie.

 

Ømme muskler og nye venner
Turen viste sig at byde på mange nye bekendtskaber. Da Anna endelig ankom til gården, fandt hun ud af, at der også boede en anden ung pige fra Frankrig, Lou, som skulle være på stedet og arbejde de første 2 uger, inden hun skulle tilbage til et travlt liv som kunststuderende.

 

– Vi fandt hurtigt ud af, at vi havde meget tilfælles og nåede at blive rigtig gode venner på den korte tid, vi tilbragte sammen. Jeg har sågar allerede lavet planer for at besøge hende i Paris, hvor hun studerer.

 

I 6 uger stod hverdagen på udmugning, halmballer, rideture og fransk. Anna stod op kl. syv og gik i seng kl. ti eller elleve om det så var hverdag eller weekend. Hun havde en lang pause om eftermiddagen, hvor hun enten red ture med Sylvias mand Eric, gik ture ind til byen eller i naturen eller slappede af på gården med hestene, de to katte og hunden.

 

– Det var hårdt, og de første dage havde jeg flere ømme muskler, end jeg kan nævne, men arbejdet gjorde også godt. Der er noget virkelig terapeutisk over at gå på en mark langt hjemmefra og samle hestepærer. At vide, at dette er, hvad du også skal i morgen og dagen efter. Man føler sig lidt som Sisyfos, oplevede Anna Corydon Kragh.

 

En fantastisk tur
Det at rejse kan gøres på mange forskellige måder. Man kan være feriegæst og turist, men at indgå i lokalkulturen og virkelig leve efter skikkene i et andet land kan også give en masse. Men man er nødt til at hoppe i med begge ben, for at det skal blive en succes.

Der nåede at være i alt 4 andre frivillige under Annas ophold på gården. Det skulle kun have været 2, men pigen, der afløste Lou, havde virkelig svært ved at tilpasse sig forholdene og endte med at tage af sted igen efter blot 5 dage, så der i hast måtte findes en erstatning. Det blev Anaïs fra Reunion og amerikanske Abby, der henholdsvis var i praktik og lige havde afsluttet et universitetssemester i Firenze.

Tilsammen tilbragte Anna 2 uger som den eneste frivillige på gården. Noget som hun overraskende nok ikke ville have været foruden nu, hvor hun tænker tilbage.

 

– Jeg havde en fantastisk tur. Mine arbejdsgivere og værter Sylvia og Eric var virkelig interessante mennesker, og vi havde mange gode samtaler omkring middagsbordet, særligt i tiden, hvor jeg var den eneste dér. Jeg tror endda, at jeg engang, når jeg igen får tid, vil se, om de ikke har brug for en hjælpende hånd igen.

 

Nu, hvor Anna er hjemme i Kværndrup igen, fortsætter hverdagen med arbejde og interesser indtil september, hvor hun regner med at starte på Oldtidskundskab-studiet på Syddansk Universitet.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment