Bjørns kamp for balance i Danmark

Folketingsmedlem Bjørn Brandenborg (A) fra Svendborg er aktuel med en netop udkommet bog – og med et debatarrangement om, hvordan vi skaber bedre balance i Danmark.
1

AF MICHAEL GRUBE

 

Som folketingsmedlem bosiddende i Svendborg og med sit arbejde på Christiansborg i København siden 2019, så oplever Bjørn Brandenborg, hvordan forskellene på vilkårene for hovedstaden og de fleste kommuner i provinsen bare bliver større og større.

Det har fået ham til, sammen med medforfatter Lars Olsen, at skrive bogen “DET DE KALDER UDKANT KALDER VI HJEM” med undertitlen “Yderområder, købstæder og det aparte København”, der i september 2024 er udgivet hos forlaget Gyldendal.

 

Urimelige forskelle
Da mange danske medier og meningsdannere har base i København eller hovedstadsområdet, så er især undertitlens “det aparte København” faldet nogen for brystet, men formuleringen refererer i Bjørn Brandenborgs optik til, at København i stigende grad skiller sig ud fra resten af landet.

– Der er simpelthen blevet urimeligt store forskelle i mulighederne for at skabe nogenlunde ens velfærd og basale levevilkår forskellige steder i Danmark. Større forskelle, end de fleste danskere nok forestiller sig, er virkeligheden i dag, siger Bjørn Brandenborg og giver et konkret eksempel:

– København har givet skattelettelser på 1 mia. kr. om året i 2021, 2022 og 2023. Til sammenligning har f.eks. Langeland i 2021, 2022 og 2023 årligt skulle spare på deres budget, hvad der ville svare til besparelser på 3 mia. kr. om året i København. Der ville lyde et ramaskrig, hvis København blev ramt af besparelser magen til dem, som kommuner som Langeland oplever er deres virkelighed. Det skal vi altså have gjort noget ved, lyder det fra Bjørn Brandenborg.

 

Tag debatten med Bjørn
Bogen byder på en række fortællinger fra forskellige landsdele, samt analyser og Danmarkskort, der tydeligt illustrerer de meget store forskelle i et lille land som Danmark.

Forfatterne har også en række bud på, hvad man kan gøre for at imødegå de aktuelle udfordringer, så der bliver skabt mere lige vilkår og muligheder på tværs af landet.

 

Torsdag d. 24. oktober 2024 kl. 19-21 deltager Bjørn Brandenborg i et debatarrangement i FolkeAkademiet Sydfyn i Stationen i Vester Skerninge, hvor han præsenterer sine analyser og eksempler med særligt fokus på datamateriale for Sydfyn, og hvor der efterfølgende er debat om, hvad vi kan og bør gøre for at skabe rimelige vilkår på tværs af Danmark.

Alle interesserede er velkomne.

 

 

Foto: Tim Kildeborg Jensen

1 kommentar

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment