De har fundet deres paradis i Tranekær

Tysk musikerægtepar faldt pladask for Langeland, da tilfældigheder førte dem hertil under et gryende uvejr
HOVEDFOTO - De har fundet deres paradis i Tranekær

AF MICHAEL STRANGE LORENZEN

 

Det er de færreste, der vil se en tilhørende lade før selve huset, når de kigger efter en bolig, men sådan var det for det tyske ægtepar Eva Gerlach-Kling og Stefan Kling, som sidste år købte hus i Tranekær. Begge er musikere, og de ville undersøge, om den gamle lade ville kunne indrettes til spillested og andre kulturelle formål. Det viste den sig at kunne.

Men selve måden, de kom til Langeland på, er også en særlig historie. Skæbnens tilfælde, som de nævner det.

Parret var på ferie i deres autocamper, en ombygget bus. Der blev meldt om uvejr, og de ville derfor finde en anden måde at overnatte på end i køretøjet. De ledte via platformen airbnb.

De befandt sig på Sydfyn, men kunne intet finde. Så dukkede der noget op – på Langeland.

– Vi tog derhen, og allerede da vi kørte over Langelandsbroen, var vi solgt til stedet. Det måtte vi udforske nærmere, fortæller Eva Gerlach-Kling.

 

Vilde heste og kendt bøg
Så de tog rundt og så blandt andet de vilde heste på Sydlangeland, Oehlenschlægers Bøg og meget andet. Og så var det, at ønsket om at finde deres eget hus opstod.

De havde kig på stedet i Tranekær, Stengadevej 12, men det var ikke til salg. Det blev det dog kort tid efter.

Der blev koblet mægler på, og det var også nødvendigt med advokatbistand. For at gøre en lang historie kort; huset blev købt, og de har indrettet stedet ”Kulturlade Langeland”, hvor de ikke alene vil holde intimkoncerter med plads til omkring 50 tilhørere, men også udstillinger og kombinerede kulturarrangementer.

De har dog også deres dagligdag i byen Rotenburg lidt sydøst for mere kendte Kassel. Begge er konservatorieuddannede og har piano og lignende tangentinstrumenter som foretrukne. Hun er også organist.

Første koncert i Tranekær var med trioen ”Piano Piano Piano”, hvor også hendes søn fra første ægteskab, David Gerlach, medvirker. Han er i gang med en konservatorieuddannelse i storbyen Hannover.

Stefan Kling har også børn fra tidligere. Til sammen har de fem børn, og hun er lige blevet bedstemor.

– Så vi er en rigtig ”patchwork-familie”, som Stefan Kling udtrykker det.

Begge har tidligere været i Danmark. Hun var med sin familie som barn heroppe flere gange, ofte ved den jyske vestkyst. Og han var som født og opvokset i det tidligere DDR blandt de første østtyskere, der besøgte Aarhus efter Berlinmurens fald.

– Vi kørte i en gammel Lada, og vi blev blandt andet budt velkommen af den daværende borgmester i Aarhus, husker Stefan Kling.

 

Højskolesangbogen er populær
De har allerede fået flere kontakter på Langeland, og via kontakter gennem kirkesanger Erik Arnhardt i Tranekær, som sammen med sin kone driver butik på Stengadevej 5, har Eva Gerlach-Kling vikarieret som organist i flere kirker på Langeland. Hun og Stefan Kling og har også begge spillet i et par kirker.

– Kirkerum har jo gerne en rigtig flot akustik, og de er en god måde at formidle musikken på via koncerter der, konstaterer Eva Gerlach-Kling.

Repertoriemæssigt er det for begges vedkommende klassisk musik, men for ham også jazz. De har mod på at lære nyt, og Højskolesangbogen er et nyt og skattet medlem af husstanden.

De håber på at få kontakt med musikmiljøet på Langeland og Sydfyn, og de understreger, at de gerne vil lave udveksling og også at kunne sende lokale musikere den anden vej til koncerter i Tyskland.

Allerede nu har de fået gode kontakter, blandt andre ægteparret Eva Vermehren og Bo Egelund, som bor ved Hundstrup mellem Svendborg og Faaborg, men har sommerhus med tilhørende grund ved Tranekær. De mødte ham flere gange, før de fandt ud af, hvem naboparret var, og han lovede at hjælpe med praktiske ting. Eva Vermehren er selv i musikmiljøet, blandt andet som korleder.

Andre af Evan Gerlach-Klings og Stefan Klings gode venner og bekendte har sørget for at bygge laden i Tranekær om. Der er stadig lidt reparationer og vedligeholdelse, som skal udføres til efteråret, især af hensyn til det orgel, som står derinde og hverken må få det for koldt eller fugtigt, selv om det bliver pakket ind i de koldere måneder.

Og i selve huset er det planen at indrette et lille studie på førstesalen, så der kan indspilles og arrangeres.

– Vi håber også at på at kunne komponere. Ofte når vi er hjemme, er der koncerter på programmet, og så er der måske kun et par timer. Her på Langeland er der mere fred og ro, nævner Stefan Kling.

Planerne er mange. Det kan også være en amatøraften med fri entré, hvor alle interesserede må komme at spille. Det kan være koncerter for vandrere og cyklister, som kommer forbi, og der er mulighed for at indrette en lille café.

Eva Gerlach-Kling kunne også godt tænke sig at afvikle workshop i origami (japansk papirfoldekunst) med mere.

Hvordan efteråret og optakten til julen bliver, vides ikke præcist endnu. Men de regner blandt andet med en adventskoncert med ”Piano Piano Piano” og måske andre koncerter på Langeland og Fyn.

 

Vil lære dansk
Eva Gerlach-Kling og Stefan Kling har sat sig som mål at lære dansk. De har fået kontakt hjemme i Rotenburg til en danskkyndig, som vil undervise dem.

Hvis man vil i kontakt med parret og eventuelt hjælpe med udvekslinger og kontakter, kan man skrive til Eva Gerlach-Kling på mailen evagerlach@gmx.de, og man kan holde øje med parrets koncertaktiviteter via Facebook.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment