Sanselig lille pige

Svendborgs berømte billedhugger Kai Nielsen forlod denne verden for 100 år siden.
Hans statuer er her stadig

hovedfoto

AF TORBEN WAHLSTRØM

 

Du har sikkert mødt hende hundrede vis af gange, når du går gennem Gerrits gade i Svendborg. Man kan for så vidt ikke undgå hende. Hun sidder foran Sankt Nicolai kirke ikke ret langt fra det sted, hvor billedhuggeren Kai Nielsen blev født i 1882. Du har set hende, men har du også lagt mærke til hende? Hvad er det hun udtrykker?
Jeg kan ikke ignorere hende, figuren er bedårende skøn og fuld af bevægelse. Du kan desværre ikke se nogen steder, hvad statuen hedder, men titlen er: Sanselig lille pige.
Mit barnebarn på 12 år spurgte mig engang, da vi gik forbi. ”Er hun dur eller mol Morfar?” Sikke et spørgsmål. Hvad synes du? Det er på en måde godt set, for der er musik i hende. Er hun indadvendt, melankolsk eller sørgmodig, gemmer hun sig eller viser hun sig frem? Er hun glad og udadvendt?
Hvis hun var en toneart holder jeg på D-mol.

 

Mange bronzestatuer rundt om i købstæderne kan med rette føle sig forbigået og oversete. Statuer af mennesker med tøj på er uinteressante. De er skabt for at være minder og for at hædre en person. Amtmand og greve Brockenhuus- Schack foran det gamle tinghus ville sikkert også betakke sig for at være udstillet nøgen og afklædt, eller hvad med Ørsted på Gåsetorvet i Rudkøbing. Nej, det går ikke.
Den lille sanselige pige vækker følelser i beskueren, hun bevæger os, fordi hun er selv i bevægelse. Hendes hoved er drejet til venstre, og hun ser ned mod sin skulder. Hun virker genert og blyg, men forsøger egentlig ikke at skjule sin nøgenhed, for hun er ikke helt bevidst om den. Hvis hun er sanselig, hvad er det så hun sanser? Er det hendes eget smukke legeme?

Kai Nielsen har skabt en række kvindefigurer, der ofte har navn fra antikkens gudeverden- Venus med æblet, Venus fra Calipygos, Leda og sådant, men her har vi et menneske, der vågner op i sin seksualitet. Hun virker sanseligt på beskueren. Hendes fremskudte højre lår er blankslidt af kælende hænder, der helt uden samtykke har berørt hende. Jeg spurgte en dame, der sad lige til venstre for hende, om det her var en lille pige? ”Det kommer vel an på hvor gammel manden, der har skabt hende selv var. Hvis han var 70 år, så er en tyveårig vel en lille pige,” svarede hun.
Kai Nielsen blev 42 år, særlig gammel blev han ikke, men meget flittig var han og har skabt mange vidunderlige værker.

Næste gang du sidder og spiser is eller burger på bænken, der smukt udbreder sig i en halvcirkel på begge sider af hende, så tænk på det tavse vidne ved din side. Den sanselige lille pige er din nabo, hun er et sublimt kunstværk og send en venlig tanke til hendes skaber Kai Nielsen, der døde for hundrede år siden.

På SAK i Svendborg, på kunstmuseet i Fåborg og på Glyptoteket er der nu særudstillinger med Kai Nielsens værker.

 

Kai Nielsen. Sanselig lille pige 
Foto: Torben WahlstrøM

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment