Ørstedpavillonen - hele Sydfyns forsamlings-, kultur- og konferencehus
ANNONCE

Forhistorie
Ørstedspavillonen blev opført i 1908 som nabo til Ørstedsparken. Den var oprindelig en pavillonbygning til udstillingsformål samt en grundmuret bygning til restaurationsformål. Derfor det i dag lidt underlige navn: ”Ørstedspavillonen”.
I 1910 blev komplekset overdraget til Rudkøbing Borgerforening. Allerede i 1911 nedrev foreningen pavillonen og opførte de to sidebygninger med yderligere selskabslokaler og teatersal, sådan som vi kender indretningen i dag.
Borgerforeningen bevarede ejerskabet frem til 1965. Ørstedspavillonen var, som en forpagter i 1941 udtalte: ”Stedet, der hele året igennem er blevet byens og Langelands samlingssted, med møder og fester – et godt madsted til gavn og glæde for by og befolkning, og hver aften er der levende musik.”
Tiderne skiftede, og fra 1965 til 2010 drev en række ejere Ørstedspavillonen med møde- og selskabslokaler, diskotek og teatersal. Men faciliteterne levede ikke op til tidens krav. Bygningen gik i såvel indre som ydre forfald, og ejendommen blev udbudt til salg. Skeptikere forudså, at en projektmager ville købe stedet, nedrive bygningerne og i stedet opføre boliger på grunden.
Køb og renovering af ejendommen
Foreningens første mangeårige formand, Torben Tørnqvist, beretter:
– Dette faldt en kreds af langelændere for brystet, og en ny forening så dagens lys – ”Foreningen Ørstedspavillonen”. Formålet var at erhverve, istandsætte og drive bygningen som hele Langelands kultur-, koncert- og forsamlingshus.
Det lykkedes at fremskaffe kapital fra donationer, så ejendommen kunne erhverves.
Samtidig blev der tegnet op mod 500 medlemsskaber, og en stor skare af frivillige hjælpere mødte op og gik i gang med oprydning og midlertidig istandsættelse. Samtidig udarbejdede en arkitekt et totalt renoveringsprojekt, så fondsansøgninger kunne indgives, fortæller Torben Tørnqvist.
Det lykkedes!
Købet af ejendommen og totalrenoveringen beløb sig til 13,5 mio. kr. Projektet blev finansieret af velvillige donationer på et tilsvarende beløb fra adskillige fonde, hvoraf A. P. Møller Fonden bidrog med 10,0 mio. kr. Dertil kom den store indsats fra frivillige medlemmer, så der ikke var behov for lånoptagelse. Foreningen har således altid været gældfri og ejer en bygningsmasse, der er holdt i god stand.
Driften af stedet
Nuværende bestyrelsesformand, Torben Tranberg, fortæller:
– Siden indvielsen har ejendommen været hele Langelands kultur-, koncert- og forsamlingshus og har i alle årene fastholdt en opbakning på ca. 500 medlemmer. Heri indgår også en trofast skare af erhvervsmedlemsskaber, der støtter med forhøjet kontingent. Udlejning til medlemmernes arrangementer, fester og sammenkomster samt teater- og musikforeninger har fået den årlige økonomi til at balancere, oplyser Torben Tranberg.
En kreds af frivillige, ulønnede medhjælpere på 35-40 medlemmer har trofast og dybt engageret varetaget rengørings- og vedligeholdelsesarbejdet på ejendommen. De sætter alle en stor ære i, at alt omkring Ørstedspavillonen og lokalerne er i velholdt og indbydende stand.
Teatersalen rummer plads til et siddende publikum på gulvet i salen på 200 personer. På balkonen er der plads til 60 personer, således at der i alt kan afvikles koncerter og forestillinger for et publikum på op til 260 personer.
Der er professionelle sceneforhold med lyssætning samt teatergarderobeforhold til omkring 15-20 optrædende kunstnere og medhjælpere.
I modsætning til Borgerforeningen i Svendborg arrangerer Ørstedspavillonen som udgangspunkt ikke selv, men udlejer teatersal med tilhørende faciliteter til den lokale revyforening samt teater- og musikforeninger, der løbende gennem året holder deres egne arrangementer.
Udlejning til medlemmernes private arrangementer
Foreningen Ørstedspavillonen tilbyder fire former for leje af lokaler:
- Teatersalen, hvor der kan dækkes op til ca. 140 spisende gæster, og samtidig er sceneforhold til orkester
- Cafe Ørstedet, hvor der kan dækkes op til ca. 75 spisende gæster.
- Sandøes Salon, hvor der kan dækkes op til ca. 60 spisende gæster, når lokalet lejes sammen med cafeen.
Disse lokaler er forbundet med et mindre anretterkøkken.
I kælderen er stort anretterkøkken, der kan tilkøbes alle lejemål efter behov.
Endelig er der på 1. salen Borgerstuen, hvor der kan dækkes op til 22 spisende gæster. Her er tilknyttet et tekøkken.
– Vi råder over al nødvendig service og udstyr, der er nødvendigt for afholdelse af et privat arrangement, herunder lyd-, lys- og fremviserudstyr, tilføjer Torben Tranberg.

Glasfoyeren med lys
Jubilæumsarrangement den 1. marts
Huset har som nævnt nu været i drift i 10 år, og bestyrelsen er overbevist om, at dette skyldes ikke mindst to forhold:
• Den oprindelige donation fra A. P. Møller Fonden, der lagde grundlaget for renoveringen, og viste vejen til, at foreningen også fik deres øvrige donationspartnere med.
• Den store opbakning fra en trofast medlemskreds, herunder også de mange frivillige kræfter, der hele tiden har ydet en dybt dedikeret indsats. Alle er stolte over Ørstedspavillonens flotte fremtoning og anvendelse.
Lørdag den 1. marts 2025 har bestyrelsen derfor inviteret foreningens medlemmer til et større musikalsk jubilæumsarrangement, som bliver kaldt ”En hyldest til ØP”.
– Vi har fået tilsagn om medvirken fra flere kunstnere og bands med tilknytning til Ørstedspavillonen – og vi glæder os alle hertil, afslutter Torben Tranberg.
