Masser af lokale tilbud hos boghandleren
AF MICHAEL STRANGE LORENZEN
RUDKØBING: Da Rudkøbing havde ”Open by Night” og ”Black Friday” den 29. november, blev der hos boghandler H.C. Rasmussen introduceret en ny bog om Rudkøbing. Og der er flere andre helt aktuelle udgivelser, som man kan dykke ned og købe, fortæller H.C. Rasmussen.
Den nye bog først. Det er Tommy ”Post” Jensen, der sender det tredje værk i serien om Rudkøbing på gaden. Bogen hedder ”Forandringer i Rudkøbing 2015-2024”, og man kan møde forfatteren i butikken i Østergade på selve dagen eller rettere aftenen. Det er kl. 18.30 til 20, at der holdes bogreception.
Tommy ”Post” Jensen fortæller, at han denne gang primært fokuserer på detailhandlen og det øvrige erhvervsliv i Rudkøbing. Der er forskelle på, hvordan det er gået.
– Hvis virksomheder i industriområderne lukker, bliver der hurtigt fyldt op igen. Det er sværere med butikkerne. Lige nu er der 13 tomme butikslokaler i Rudkøbing, heraf seks forholdsvis store lokaler for en by af Rudkøbings størrelse, nævner han.
Forfatteren kigger også på boliger, herunder det store projekt til 71 millioner kroner, hvor der er bygget seniorboliger på den gamle slagterigrund/Daloongrund på Bellevue ved havnen. Han kommer blandt andet også ind på færgefarten, herunder genetableringen af ruten til Marstal via selskabet Ærøexpressen.
– Jeg ville også godt have haft noget med om det nye lyskryds, Langelands første, med. Men det blev først taget i brug efter, at bogen var sendt til trykning, påpeger Tommy ”Post” Jensen.
Der er tale om lyskrydset ved Brovejen/Ringvejen.
Tilbage til Boghandleren. Ugen forinden, altså 22. november, er det museumsleder Peer Henrik Hansen, Langelands Museum, som vil være at finde i butikken. Museumslederen har netop udgivet bogen ”Frihedens Hav” om flygtninge, der tog turen over Østersøen fra især Polen og det daværende DDR, begge dele af det kommunistiske Østeuropa. Receptionen denne dag er kl. 16-17.
Andre værker, som H.C. Rasmussen fremhæver, er bogen ”Berlin brænder” af Tom Buk-Swienty. Her spiller den daværende diplomat, langelænderen Vincent Steensen-Leth, en stor rolle med blandt andet farlig omgang med nogle af Hitlers interne modstandere mod afslutningen af 2. Verdenskrig.
Trak sig ud af kæde
Det er snart et år siden, at H.C. Rasmussen trak sin butik ud af kæden Bog & Idé og siden er kendt som slet og ret Boghandleren.
– Vi er ikke store nok her på Langeland og har ikke det tilstrækkelige kundegrundlag til at tilbyde hele Bog & Idés sortiment. Ved at stå selvstændigt kan jeg selv bestemme fuldstændigt, hvad jeg vil have i butikken, og jeg satser mest på bøgerne og tasker, herunder skoletasker, samt rygsække og kufferter, siger H.C. Rasmussen.
Der er dog stadig et omfattende samarbejde med Bog & Idé. Både i forhold til prismatch, altså at man hos Boghandleren kan købe bøgerne til samme pris som hos Bog & Idé, lige som man kan bytte hos kæden, der for eksempel har butikker i Svendborg og Faaborg, og gavekort kan indløses begge veje.
Desuden har Boghandleren ingen webshop.
FOTO: Michael Strange Lorenzen