Hesselagers grønne tråd

Hesselagers gode historie og historie skal fortælles. Både til dem, der bor her og til dem, der lægger vejen forbi som turister og gæster.
1

AF PIA SKOVSHOVED

 

Søndag den 8. september blev Hesselagers grønne tråd indviet i forbindelse med arrangementet, Byens Dag. Formand for Svendborg Kommunes Plan- og lokalsamfundsudvalg, Arne Ebsen var den der klippede det fine silkebånd over i anledning af åbningen. Båndet var selvfølgelig i en flot grøn farve, Morten Vinding akkompagnerede, da de ca. 30 fremmødte stemte i med Sensommervisen, og solen skinnede fra den smukkeste septemberblå himmel under indvielsen.

 

Indvielse i fuld sol
At det kan være en udfordring at træde nye stier er en kendt sag, og det kom Arne Ebsen også ind på i sin tale. Det er både svært, når hjerner skal tænke nye tanker, og i bogstaveligste forstand, når et konkret forløb af en ny sti skal lægges fast. Den lokale arbejdsgruppe og politikerne har af hensyn til lodsejere og andre lokale set sig nødsaget til at lave forskellige ændringer i forhold til de oprindelige ønsker til stiforløbet.
I septembersolen var fokus dog på at glædes over, at der er kommet lidt mere sti end før og især over, at den virkeligt smukke Møllesti er blevet renoveret, så den igen er farbar. Arne Ebsen takkede medlemmerne af arbejdsgruppen for deres hidtidige indsats og ønskede Hesselager tillykke med stien.
Herefter var der mulighed for at styrke sig på den lokale belgiske ølmands drikkevarer og en lokal frugtavlers lækre æbler, før de fleste af de fremmødte tog sig en travetur på et stykke af den nye sti.

 

 

En grøn tråd, som kan sno sig og klippes over efter behov
Jeg fulgtes med en gruppe, der var med til at trampe den nye sti fra Stigbjergvej langs et hegn hen over præstegårdsjorden og ud til Solbakkevej, hvorefter vi fortsatte til Møllevej og tog den dejlige tur gennem dalen langs og over Stokkebækken. Stien fører over eng og gennem skov i et varieret terræn, før man kommer ud på Åvænget. Herfra tog vi en afstikker fra ruten og gik tilbage til kirken. Den fine strækning gennem ådalen får helt sikkert 5 store stjerner fra mig – den er min favoritdel af stien.
Hvis man traver hele det nye stiforløb igennem, kommer man nok op på en tur på ca. 7 km. Hvis man ikke har tid eller kræfter til at tage hele turen, er det let at skære stykker af på den del af ruten, der går inde i selve landsbyen. Det nordøstligste punkt af stien er Damestenen, som nok er kendt af de fleste, og den er bestemt værd at gå efter. Jeg tror, alle børn og barnlige sjæle fristes til lige at klatre op på toppen af den 10 m høje vandreblok, som blev bragt hertil fra Sverige under sidste istid. Det sydvestligste punkt af stien finder man på den anden side af landevejen ved Mejerivej og Industrivænget. På præstegårdsjorden, ved Damestenen og i ådalen, får man gode naturoplevelser, mens det på resten af ruten er et særligt stykke kulturhistorie, man kan få med, hvis man har øjnene med sig.

 

Hesselager er to-i-en
Et særligt træk ved Hesselager er, at den trods sin beskedne størrelse faktisk består af to dele: den gamle kirkeby og den nye del på begge sider af Nyborg-Svendborg-landevejen. Den nyeste del opstod og voksede hurtigt i løbet af ganske få år i forbindelse med, at der blev etableret jernbane mellem Nyborg og Svendborg i 1897. Det gav grobund for et betydeligt forretningsliv og flere produktionsvirksomheder.
Desværre er de fleste forretninger og virksomheder fra dengang nu lukket, men bygningerne, der rummede dem, står der stadig og kan fortælle spændende historie.
Arbejdsgruppen, der står for udvikling af stien, er derfor heller ikke nedlagt, selv om stien nu er indviet, og de fleste skiltepæle er banket i jorden.

 

Gode historier skal fortælles
Det er gruppens ambition, at Hesselagers gode historie og historie skal fortælles både til dem, der bor her og til dem, der lægger vejen forbi som turister og gæster. Der arbejdes med ca. 25 interessepunkter, som skal beskrives og formidles via tekst, billeder og fortælling ved hjælp af qr-koder, man kan scanne med sin telefon undervejs på turen. Stigruppen har kontakt til Geopark Sydfyn og vil samarbejde med dem om at vise og informere om ruten sammen med Geoparkens øvrige seværdigheder.
Der er ligeledes planer om et samarbejde mellem Geopark Sydfyn og stigruppen om at søge fondsmidler til etablering af en toiletbygning ved Damestenen, som har mange besøgende i årets løb.

 

 

Grønne nedslagspunkter
En anden opgave, der ligger til arbejdsgruppen er at planlægge indretningen af en række kaffepletter eller pausesteder på stiforløbet. Gruppen vil søge fondsmidler til oprensning af gadekæret ved Skolevej og Hvenemosevej og stille bord/bænk op så man kan nyde udsigten der. Der er desuden planer om at etablere en såkaldt ”lommepark” på 100 m2 ud til Østergade på en gammel kommunal grund, der p.t. er skjult af et højt tæt hegn. Her er der brug for at finde den bedst mulige indretning og udnyttelse af grunden.
Gruppen modtager gerne gode ideer og også gerne nye folk, der har lyst til at bidrage til næste etape af arbejdet med at gøre Hesselagers grønne tråd til en endnu bedre oplevelse.

 

Foto: Marianne Tolstrup

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment