Genoplivet ved en fejl: Etisk dilemma møder akuthjælpere efter ny lov

AF KIM BASSE
Fra den 15. januar 2025 har personer over 60 år kunnet fravælge genoplivning efter hjertestop. Muligheden er givet til ”habile borgere over 60 for at understøtte borgernes selvbestemmelse”, skriver Styrelsen For Patientsikkerhed på sin hjemmeside.
Hos Langelands Hjertestarterforening havde man sidste år cirka 300 kørsler i forbindelse med anmeldelser om hjertestop på øen. Det aktuelle spørgsmål, som presser sig på, er derfor, hvordan i alverden hjertestarterforenings akuthjælpere vil bære sig ad med at spørge en død person, om vedkommende vil genoplives eller ej?
– Vi har jo ikke vores CPR-numre skrevet i panden, så hvis nogen falder om ude foran Brugsen, hvor ingen ved, om vedkommende ønsker genoplivning eller ej, så vil folk jo træde til og hjælpe. Så her tænker jeg godt, der kan opstå fejl”, siger Henrik Schakow, der er formand i Langelands Hjertestarterforening og forsætter:
– Men vi får vores meldinger fra alarmcentralen, og her fremgår det, om vedkommende ønsker genoplivning eller ej. Vores akuthjælpere får derfor besked på vejen derhen, om de skal udføre genoplivning, eller om de blot skal være til stede”, siger han.
Danmarksmester i genoplivning: Frygt kan skabe forkerte valg
Ifølge Styrelsen For Patientsikkerhed bør alle borgere i en moden alder træffe beslutninger om livets afslutning i god tid. Muligheden for at registrere et fravalg af genoplivningsforsøg gælder, uanset om borgeren er syg eller ej.
Efter Langelands Hjertestarterforening begyndte med genoplivning i 2007, har Langeland fået Danmarks største overlevelsesprocent ved hjertestop i kongeriget Danmark. I den nye ordning kan en person, som kommer til at genoplive en borger, der har et fravalgt genoplivningsforsøg, ikke blive udsat for sanktioner.
Hos Henrik Schakow, hvor foreningens første hjertestarter blev sat op for 18 år siden, har han fire årtiers erfaring med borgere udsat for hjertestop. Og her går ét fællestræk igen hos patienterne: Frygten for hjerneskade ved genoplivning.
– Frygt for hjerneskade kan måske få folk til at træffe en forkert beslutning og tilmelde sig ordningen. Men her på Langeland har vi ikke haft nogen hjerneskader som følger af hjertestop siden 2012. Det er holdningsspørgsmål, om man ønsker den mulighed, og det åbner op for nogle etiske dilemmaer”, siger Henrik Schakow og fortsætter:
– Jeg forestiller mig, at muligheden er blevet skabt for dem, der i forvejen er syge og måske ikke har andet end få måneder tilbage at leve i. Men jeg har aldrig selv været ude for, at nogen var utilfredse med at blive genoplivet. Tvært imod, så oplevede jeg, at en person, som i forvejen var terminal, og som fik hjertestop, der ringede og takkede mig, fordi han blev genoplivet. Han var glad for de få måneder mere, han fik at leve”.
Langelands Hjertestarterforening søger akuthjælpere
Langelands Hjertestarterforening startede i 2007.
Foreningen har to akutbiler – én i hver ende af øen.
I 2024 havde hjertestarterforeningen cirka 300 kørsler ifm. hjertestop.
Langelands Hjertestarterforening har … frivillige akuthjælpere fordelt på hele Langeland.
Langelands Hjertestarterforening søger dog endnu flere frivillige akuthjælpere til sit korps.
Om loven
Borgere over 60 år har siden den 15. januar 2025 kunnet fravælge genoplivning ved hjertestop.
Aldersgrænsen er fastsat ud fra, at ”ældrelivet” er inden for en overskuelig fremtid.
En borgers fravalg af genoplivningsforsøg kan ses i de elektroniske patientjournaler.
En borger, der har registreret fravalg af genoplivning, kan altid trække sit fravalg tilbage.
Borgeren registrerer fravalget på sundhed.dk eller ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen.
Kommer man til at genoplive en borger, der har et fravalgt genoplivningsforsøg, bliver man IKKE udsat for sanktioner.
Foto: Kim Basse
