Bæredygtig Gourmetaften på Hotel Christiansminde

Fredag den 6.september inviterer Hotel Christiansminde og Gourmet Wine til bæredygtig Gourmetaften med bæredygtig menu og bæredygtige vine.
Skærmbillede 2024-08-16 kl. 14.23.16

AF SANDRA SCHJØDT

 

Kokkene fra Hotel Christiansminde har kreeret en udsøgt 5-retters middag på bæredygtige råvarer og Gourmet Wines sommelier Peter Rasmussen, har fundet bæredygtigt produceret og velsmagende vine, der passer til. Mens retterne og vinene nydes, vil Peter fra Gourmet Wine guide jer igennem aftenens bæredygtige vine og fortælle om bæredygtighed i vinens verden.

 

Se menuen, læs mere om og book plads til bæredygtig Gourmetaften

 

Hvad er bæredygtighed egentlig og hvad er betyder bæredygtighed i gastronomiens og vinens verden?
Bæredygtighed er et begreb, som vi blev introduceret for allerede i slutningen af 1980’erne, og dengang handlede det grundlæggende om at skabe ”en udvikling, der opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.”

Dette betød at bæredygtighed blev set som et holistisk begreb, der indebar en dyb forbindelse mellem det miljømæssige, det sociale og det økonomiske aspekt.

Og det gør det også i dag.

Siden er bæredygtighed blevet forbundet med landbrug, energi, mode og design, hvor det handler om at skabe minimalt spild, finde bedre former for energi og producere mere bæredygtige råvarer, under begrebet “Fra jord til bord”.

Og dermed kom bæredygtig gastronomi og bæredygtig vin i spil.

Bæredygtig gastronomi indebærer at kokkerere retter og menuer, der er skabt på bæredygtige råvarer, og begrebet bæredygtige råvarer, dækker over flere ting.

 

Fra råvarer, der er dyrket bæredygtigt eller blot frasorteret fordi de er skæve i udseende og dermed ej kan sælges i butikkerne. Til råvarer, som er produceret og/eller dyrket i omegnen, såvel som råvarer, der blot er i sæson i Danmark.

 

Bæredygtighed i vinens verden
Bæredygtighed i vinens verden ligner på en måde den bæredygtige gastronomi i Danmark, men så alligevel ikke helt. Bæredygtig vin fremstilles også med bæredygtige tanker, som er gode for miljøet og biodiversitet hersker i vinmarkerne. Vin, der fremstilles bæredygtigt, er grundlæggende fremstillet på druer, fra vinmarker, der er dyrket efter bæredygtige principper, hvor målet er at skåne og bevarer naturen/miljøet bedst muligt.

Der findes i dag flere organisationer, verden over, som certificerer bæredygtige vine og stiller krav til vindyrkning og produktion af vine.

Dette indebære b.la., krav som:
At der gødes med kompost i stedet for kunstgødning

At biodiversiteten i vinmarkernes bevares, dette kan indebære at træer, græs og blomster, får lov til at gro mellem vinstokkene, og blot bliver holdt nede ved naturlig hjælp fra f.eks. får, som græsser.

At vandløb og søer på vingårdenes ejendomme bevares.

Bæredygtig vin kan også forbindes med økologiske, biodynamiske og naturvine, der kan dyrkes under certificeret bæredygtigt landbrug, men dette behøver ej være forbundet.

Det hele handler mest af alt om at skåne miljøet og bevarer biodiversiteten, så de fremtidige generationer også har en planet at bo på.

Nøjagtig som, det gjorde i slutningen af 1980’erne, hvor det grundlæggende handlede om at skabe ”en udvikling, der opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.”

Og hvor bæredygtighed blev set som et holistisk begreb, der indebar en dyb forbindelse mellem det miljømæssige, det sociale og det økonomiske aspekt.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment