ASK WHY? Docs engagerer unge i Svendborg gennem film og debat om Kvinders rettigheder i Iran
AF KAREN WULFF SØRENSEN
I torsdags oplevede over 300 elever fra Sydfyn og Ærø en anderledes skoledag i Scala Biografen i Svendborg. Klasseundervisningen blev byttet ud med dokumentarfilm og debat om kvinders rettigheder i biografen, da ASK WHY? Docs inviterede til et tankevækkende film-og debatarrangement.
Eleverne blev konfronteret med den barske, iranske virkelighed gennem den hjerteskærende dokumentar ’19 år og dødsdømt i Teheran’ (2023), som giver et brutalt indblik i de dødelige konsekvenser, kvinder risikerer, når de kæmper for retfærdighed under et undertrykkende regime som Irans.
Helt tæt på Iran
– Det var så ægte. Jo mere realistisk det er, jo mere kan man sætte sig ind i tingene. I filmen var du helt tæt på, og du kunne virkelig sætte dig ind i deres situation, forklarer Nelly fra 8. klasse på Ærø Friskole.
Selvom temaet om kvinders rettigheder i Iran kan virke fjernt fra elevernes egen hverdag, formåede musiker og dages debatgæst Melodi Soltani efter filmen at engagere de unge i en diskussion om globale udfordringer. Hun opfordrede dem til at værdsætte deres egne rettigheder og til ikke at tage dem for givet.
I Danmark har vi friheden til at protestere mod uretfærdigheder og kræve vores rettigheder, men sådan er det ikke i alle dele af verden. Filmen skildrer blandt andet, hvordan mennesker i lande verden over gik på gaden for at kæmpe for den iranske kvinde Rayhaneh Jabberi, som stod til at blive henrettet.
Handlekraft og ansvar
For Storm fra 8. klasse på Ærø Friskole gjorde det særligt indtryk at se, hvordan folk fra hele verden stod sammen for at bekæmpe uretfærdighed:
– Denne film har givet mig endnu mere lyst til at deltage i demonstrationer, fordi den viser, hvor meget det betyder, at en hel gruppe mennesker samles rundt omkring i verden for at protestere mod det, der skete i filmen. Det har virkelig gjort mig opmærksom på, hvor vigtigt det er at bruge sin stemme.
Denne følelse af handlekraft og ansvar deles af klassekammeraten Nelly:
– Det er på en måde ret betryggende. Det gør, at du ikke føler, du bare kan stå og se til, mens andre kæmper. Du har også selv muligheden for at gøre noget ved det. Det er ret fedt.
Tilbage i klasseværelset vil eleverne på Ærø Friskole nu diskutere, hvordan de kan bruge deres basale rettigheder til at få en bedre forståelse af, hvordan man bør behandle hinanden – både i klasseværelset og i et globalt perspektiv.
Igennem en donation fra Halbergs Familiefond dækkes transportudgifterne for eleverne fra Ærø Friskole til og fra Svendborg. Klassen er derfor nu blandt de 8.000 unge, der deltager i et ASK WHY? Docs-forløb i skoleåret 2024/25, hvor de tre gange i løbet af skoleåret tager turen til Scala og ser dokumentarfilm og møder en debatgæst med personlig erfaring inden for filmens emne. Næste gang vil fokus være på LGBT+-rettigheder i Tjetjenien.
Sigurd, Nelly og Storm fra 8.og 9. klasse på Ærø Friskole i Scala Svendborg.
Foto: ASK WHY? Docs
Om ASK WHY? Docs
ASK WHY? Docs er et initiativ drevet af THE WHY Foundation – en uafhængig, non-profit organisation, som gennem dokumentarfilm sætter fokus på humanitære problemstillinger og bringer dem ind i den offentlige debat, både nationalt og internationalt.
Projektet er støttet af Lauritzen Fonden, Nordea-fonden, Halbergs Familiefond, Biografklub Danmark Fonden, Spar Nord Fonden, Åben Skole Københavns Kommune, Det Danske Filminstitut, Det Arnstedske Familiefond, Ole Kirks Fond, Jyllands-Postens Fond, Frederiksbergfonden og Producent Rettighedsforeningen.
Læs mere på thewhy.dk.