Skygge-Baldur

Nordisk Litteraturuge markerer 80 året for Islands uafhængighed af Danmark.
baldur

AF TORBEN WAHLSTRØM

 

I Svendborg sker det i forbindelse med arrangementet Skumringstime, der finder sted d. 11. november kl. 18.30 – 20 på biblioteket.

Det er romanen ”Skygge-Baldur”, der er årets oplæsningsbog. Den er skrevet af den islandske forfatter Sjón, der i 2006 fik Nordisk Råds litteraturpris. Det er Foreningen Norden, der arrangerer aftenen. Historiefortæller og foredragsholder Nis Boesdal læser op fra værket og fortæller om bogen. Torben Wahlstrøm, historiefortæller og troubadour vil supplere med nordiske myter og også sørge for at vi får rørt sangmusklerne.


”Gråbrune fjeldræve ligner sten så utrolig meget at det næsten er løgn..”
Skygge-Baldur er navnet på en talende fjeldræv, der måske engang var et menneske, men nu er forhekset til et vildt bæst, en blakket skyggefuld person – en misdæder.
Jeg læste ’Skygge-Baldur’ uden pause ud i et, som man siger. Det er en lille intens roman på ganske få sider, men fortryllende, fængslende og fantastisk.
Den begynder med en rævejagt. Jægeren er en præst og vi er tilbage i 1800-tallet på Island. Jægeren forfølger ræven i flere dage og netop som han er på skudhold standser fortællingen og vi må vente ligesom jægerne selv, indtil det er forsvarligt at skyde. Vi hører om en anden person, en botaniker, der har studeret i København, men nu er vendt tilbage til barndomshjemmet.  Romanen handler også om en ung udviklingshæmmet kvinde, der bliver fundet i et strandet skib. Botanikeren tager hende til sig som en plejedatter. Romanen er meget finurlig skrevet, overraskende og modbydelig detaljeret. Man får et realistisk billede af de fattige og vanskelige forhold på Island på den tid. Samtidig også en stemme i debatten om udviklingshæmmedes ret til liv.
Forfatteren definerer selv sit værk som et folkeeventyr. Her er det indlejret i fremragende fortællekunst og omgivelserne er den dramatiske islandske natur. Universelle værdier som kampen mellem det gode og det onde, kærlighed og had og det seje arbejde for tilværelsen, kommer i spil i romanen.
Der er meget godt i vente d. 11. november kl. 18.30 på biblioteket i Svendborg.
Det anbefales at bestille plads via bibliotekets hjemmeside.

 


Nis Boesdal læser op på Svendborg Bibliotek 11. november kl. 18.30

 

Torben Wahlstrøm, Troubadour og historiefortæller.

 

Foto: Privatfoto

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment