Elbilerne glimrer ved deres fravær på Langeland

Langeland producerer store mængder grøn energi – men kun tre ud af 100 biler kører på el
TØSINGEN_Billede til klumme

AF THOMAS JEPSEN, GO2Green

 

Når vi taler om den grønne omstilling, er der to fortællinger om Langeland. På den ene side bliver der på Langeland produceret enorme mængder grøn strøm, ligesom der er et stort netværk af ladestandere til elbiler. Faktisk er Langeland den kommune i landet, der har flest ladestandere pr. indbygger.

 

Men kigger man på antallet af langelændere, der kører i elbil, er fortællingen en anden. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at Langeland er den kommune i landet, hvor færrest kører i elbil. Kun cirka tre ud af 100 biler på Langeland kører på el.

 

Der kan være mange grunde til, at langelænderne er tilbageholdende med at anskaffe sig en elbil. De mest udbredte bekymringer blandt dem, der overvejer at købe en elbil, er at anskaffelsesprisen er for dyr, rækkevidden for lille og opladningstiden for lang. Det er dog vigtigt at sætte disse bekymringer i perspektiv. Selvom det er rigtigt, at den gennemsnitlige anskaffelsespris på en elbil er højere end en diesel- eller benzinbil, er en elbil typisk billigere, hvis vi kigger over hele bilens levetid. Det skyldes, at drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne er langt lavere hos en elbil.

 

Derudover er det vigtigt at huske, at teknologien bag elbiler har udviklet sig markant over de sidste år. Rækkevidden er blevet betydeligt længere, og mange elbiler kan i dag køre op mod 400-500 kilometer på en enkelt opladning. For de fleste vil dette være mere end rigeligt til daglig kørsel. Opladningstiden er også reduceret kraftigt med hurtigopladere, som kan give 80% strøm på blot 30-40 minutter – en tid, som kan bruges på en kaffepause undervejs.

 

Samtidig er der en lang række fordele ved at skifte til elbil. Udover lavere omkostninger til drift og vedligehold er køreoplevelsen i en elbil ofte langt mere behagelig. Endelig er der selvfølgelig miljøaspektet. En elbil udleder ingen CO2 under kørsel, hvilket bidrager markant til reduktion af luftforurening og begrænsning af klimaforandringerne.

 

Langeland står altså i et grønt dilemma: Øen producerer store mængder grøn energi og har flere ladestandere pr. indbygger end nogen anden kommune i Danmark, samtidig med at kun tre ud af 100 biler kører på el. Med de mange fordele i mente er det min forhåbning, at du som langelænder vil overveje en elbil, næste gang du udskifter dit køretøj. Ikke bare for miljøet, men også for din pengepungs skyld.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Post comment